BH blok zatražio vanrednu sjednicu Parlamenta BiH zbog mostarske deponije Uborak

Vijesti
BH blok zatražio vanrednu sjednicu Parlamenta BiH zbog mostarske deponije Uborak
.

Klubovi Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i Naše stranke – BH Blok poslali su zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, u vezi problema mostarske deponije smeća Uborak.

„Obraćamo Vam se zahtjevom za hitnu tematsku sjednicu u s vezi sa situacijom s kojom se suočavaju građani Mostara, otkako su se objelodanile informacije da se na regionalnoj deponiji Uborak odlaže mulj iz prečistača otpadnih voda Mostara koji sadrži kancerogeni piralen. 

Deponija Uborak je namijenjena za komunalni kruti otpad, a na nju se već dugo vremena dovozio i odlagao i animalni, bolnički, medicinski, te drugi otpad sumnjivog karaktera. Stanovnici sjevernih naselja Mostara radi zagađenja zraka, vode i zemljišta sve više obolijevaju od kancerogenih oboljenja, kao i stanovnici šireg gradskog područja grada Mostara", stoji u saopštenju SDP-a BiH.

Iz Bh bloka smatraju da se tematska sjednica može održati ukoliko budu prisutni rukovodioci Mostara jer je kako kažu to jedini način da se odgovori građanima i preduzmu odgovarajuće mjere prije nego što bude prekasno.

"Pozivamo i Vladu Federacije BiH da se putem resornih ministarstava, inspekcija i fonda za okoliš aktivno uključi u rješavanje ovog problema, kroz koordinaciju aktivnosti koji će kreirati plan sanacije ove deponije. Također, 13. juna ove godine, na sastanku održanom u Sarajevu u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH je ustanovljeno od strane tri inspekcije – građevinske, okolišne i vodne – da postoje nepravilnosti, pri čemu je utvrđeno da nisu izvršene laboratorijske analize i da se ne zna kakav je sastav mulja", podsjetili su iz SDP-a.

Od 10. juna građani protestvuju ispred deponije Uborak i svojim tijelima štite zdravlje svih građana Mostara, a i šire, te ne dozvoljavaju daljnje odlaganje otpada dok se nešto ne poduzme po ovom pitanju.

Iz SDP-a kažu da je "Tematska sjednica ovog doma hitna, jer građani očekuju odgovore i mjere kako bi zaštitili svoje zdravlje."

Izrazili su želju i da pored rukovodioca grada i dužnosnika Gradske uprave, resornih odjela i ministarstava ovoj sjednici prisustvuju i građani Mostara.

Ne propustite