Toplotni udar u Pakistanu i Indiji, deseci mrtvih

Aktuelno
Toplotni udar u Pakistanu i Indiji, deseci mrtvih
.

Snažan toplotni udar pogodio je jug Pakistana, uz temperature do 45 stepeni Celzijusa, prisilivši stanovnike da ostanu kod kuća i spasilačke službe da budu pripremne za moguće intervencije.

Kako javlja Anadolija, ekstremne temperature zabilježene su i u susjednoj Indiji.

Najviše je pogođen lučki grad Karachi, gdje su stotine ljudi odvedene u bolnice sa simptomima toplotnog udara, kazao je novinarima lokalni službenik zdravstva Nasir Durrani.

Meteorolog Sardar Sarfraz je upozorio građane da bi temperature u tom gradu mogle porasti i do 50 stepeni.

Pakistanske vlasti su formirale na desetke centara za ljekarsku pomoć širom južne provincije Sindh, u kojoj temperature dosežu do 45 stepeni.

Indija se, također, tokom posljednje dvije sedmice bori s toplotnim valovima, uz temperature između 40 i 50 stepeni u pojedinim dijelovima zemlje.

U New Delhiju je u utorak zabilježeno 48 stepeni, što je najveća temperatura u historiji tog grada, dok je u Churu, gradu u saveznoj državi Rajahastan, također zabilježen rekordan 51 stepen.

Državna agencija za upravljanje katastrofama Indije je saopćila da je u toj zemlji od velikih vrućina ove godine umrlo najmanje 36 osoba, a lokalni mediji procjenjuju da ima više od 100 žrtava.

 

 

(Novi.ba/Agencije)

Ne propustite