Dodik odbio da primi u oproštaju posjetu ambasadoricu Njemačke

Bosna i Hercegovina
Dodik odbio da primi u oproštaju posjetu ambasadoricu Njemačke
-

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obavijestio je ambasadoricu Njemačke u BiH Christiane Hohmann da ne može udovoljiti njenom zahtjevu za oproštajnim susretom s obzirom da je nije primio ni u nastupnu posjetu.

"Pored toga, kao ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH u protekle više od tri godine radili ste na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, a time i protiv same BiH i njenog Ustavom predviđenog uređenja", istakao je Dodik u pismu upućenom Homann.

On je naveo da je bilo očekivano da Homann, kao predstavnik zemlje koja na ovim prostorima nosi teško historijsko breme, pokaže više razumijevanja i diplomatskog senzibiliteta u svom radu.

"Međutim, Vaši javni nastupi i diplomatske aktivnosti tokom boravka u Sarajevu bili su politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjerni o čemu ću obavijestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Njemačke", istakao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dodik je naglasio da veoma cijeni napore Savezne Republike Njemačke da svojim iskustvima i pomoći doprinese procesu pomirenja i izgradnje trajnog mira na cijelom prostoru Balkana, ali sa "žaljenjem mora da konstatuje da ona nije bila adekvatan predstavnik takve jedne Njemačke".

 

Ne propustite