Džaferović: Dodik odbio da se migranti rasporede po cijeloj BiH

Aktuelno
Džaferović: Dodik odbio da se migranti rasporede po cijeloj BiH
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović potvrdio je da nakon današnje vanredne sjednice Predsjedništva, čija je tema bila migrantska kriza, nije donesena nijedna odluka.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović potvrdio je da nakon današnje vanredne sjednice Predsjedništva, čija je tema bila migrantska kriza, nije donesena nijedna odluka. 

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je bio i inicijator sjednice, predložio je tri zaključka. Jedan je angažman Oružanih snaga BiH koje bi trebale štititi granicu od ilegalnih ulazaka migranata, a ovaj prijedlog je podržao i Džaferović.

- Za tu odluku Dodik nije glasao, nema konsenzusa, a Oružane snage BiH se po Zakonu o odbrani, mogu angažirati jedino kosenzusom - kazao je Džaferović. 

Drugi zaključak Komšića koji je podrazumijevao održavanje vanredne sjednice Vijeća ministara sa prijedlogom sveobuhvatnih mjera u vezi sa migrantskom krizom, također nije usvojen jer ni taj prijedlog Dodik nije podržao. 

Ni treći zaključak koji se tiče Međunarodnog sporazuma Evropske agencije za graničnu i obalnu stražu sa Frontex-om nije usvojen, opet zbog toga što nije bilo saglasnosti predsjedavajućeg Dodika. 

- Kada je u pitanju ovaj zaključak u vezi vanredne sjednice Vijeća ministara i sporazuma sa Frontex-om, procedura je takva da će to biti ponovo na sljedećoj sjednici Predsjedništva, i ukoliko ne bude konsenzusa, onda se poseže za entitetskim vitalnim interesom, ukoliko to neko želi - pojasnio je Džaferović. 

Kako je rekao, Dodik je predložio zaključak kojim je traženo da od nadležnih entitetskih struktura i granične policije koordiniraju aktivnosti u zaštiti granica BiH. 

- Komšić i Dodik su to podržali, ja sam imao rezervu zbog određenih formulacija, ali nadam se da ćemo do iduće sedmice naći neko zajedničko rješenje - kazao je. 

Stavovi Džaferovića su, kada je riječ o migrantskoj krizi, da BiH kroz nadležne institucije mora zašititi svoju granicu od ilegalnih ulazaka migranata te da se teret migrantske krize mora rasporediti na cijelu BiH.

- Nije u redu da teret migrantske krize podnose dva ili tri kantona u Federaciji BiH, s posebnim naglaskom na Unsko-Sanski kanton. Teret migrantske krize treba da podnese cijela BiH - potcrtao je član Predsjedništva BiH. 

On je, kaže, danas predlagao da se migranti rasporede po cijeloj BiH kako bi se lakše podnio teret ove krize, međutim Dodik je bio protiv ovog prijedloga. 

- Bez obzira na današnju sjednicu koja nije dala očekivani rezultat, moramo se urgentno, ozbiljno i odgovorno baviti pitanjem ove migrantske krize - zaključio je Džaferović.  

Ne propustite