DODIK NAKON HITNE SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA: Odbio sam da vojska bude na granici, kao i uvođenje Frontex-a zbog migranata

Aktuelno
DODIK NAKON HITNE SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA: Odbio sam da vojska bude na granici, kao i uvođenje Frontex-a zbog migranata
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je nakon današnje hitne sjednice u Sarajevu da nije donesena nijedna odluka te da je odbio prijedlog druga dva člana Predsjedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića da se duž granice BiH sa Srbijom i Crnom rasporede pripadnici Oružanih snaga BiH kako bi štitili granicu od migranata.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je nakon današnje hitne sjednice u Sarajevu da nije donesena nijedna odluka te da je odbio prijedlog druga dva člana Predsjedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića da se duž granice BiH sa Srbijom i Crnom rasporede pripadnici Oružanih snaga BiH kako bi štitili granicu od migranata.

- Ostali smo bez bilo kakve odluke. Zahtjev koji je predložio Željko Komšić, a podržao Šefik Džaferović, išli su da se da nalog pripadnicima Oružanih snaga da čuvaju granicu. Ja sam to odbio. Tu odluku neće moći donijeti. Oružane snage nemaju tu nadležnost. Ja sam prije godinu tražio takvu mjeru, ona nije podržana i ja sam se pomirio s tim - rekao je Dodik. 

Predsjedavajući Predsjedništva također nije prihvatio ni uvođenje Frontex-a.

- To bi bila mazohistička odluka jer bi se migranti zadržavali u BiH. Preglasan sam u pogledu Frontexa i procudura govori da će se to vratiti na redovne sjednice - kazao je. 

Dodao je da je na sjednici bilo još nekih zaključaka te da je jedan predložio Džaferović, a koji podrazumijeva da se centri za smještaj migranata rasporede po cijeloj BiH. 

Međutim, Dodik je kategoričan po tom pitanju te je ustvrdio da se na prostoru Republike Srpske neće praviti migrantski centri jer "RS ne treba biti kolateralna priča u tom pogledu''.

Između ostalog, kazao je i da BiH ima nefikasno i sterilno Vijeće ministara te da je bila inicijativa da se od Vijeća ministara traži da pokuša nešto uraditi. 

Predsjedništvo, kaže, preporučuje Graničnoj policiji i entitetskim policijama da naprave koordiniran plan. 

- Džaferović je bio uzdržan. Ako me pitate kad će biti sljedeće sjednica, ne znam - rekao je Dodik.  

 

Ne propustite