NAJAVLJENA IZGRADNJA RESTORANA "VIDIKOVAC"NA TREBEVIĆU/ Skaka: Još jedan od simbola Sarajeva

Bosna i Hercegovina
NAJAVLJENA IZGRADNJA RESTORANA "VIDIKOVAC"NA TREBEVIĆU/ Skaka: Još jedan od simbola Sarajeva
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka najavio je na današnjoj pres-konferenciji izgradnju novog objekta "Vidikovac", kultnog okupljališta Sarajlija na mjestu sa kojeg se pruža najljepši pogled na glavni grad Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka najavio je na današnjoj pres-konferenciji izgradnju novog objekta "Vidikovac", kultnog okupljališta Sarajlija na mjestu sa kojeg se pruža najljepši pogled na glavni grad Bosne i Hercegovine.

rest1

Riječ je o novoj investiciji u okviru šireg projekta oživljavanja turističkih potencijala Trebevića, a koja se realizira nakon veoma uspješnog projekta obnove Trebevićke žičare. 

Kako je rekao gradonačelnik Skaka, sve potrebne dozvole su osigurane, a danas će započeti pripremne radnje na izgradnji. U budžetu Grada Sarajeva je u ovoj godini predviđeno 1,1 milion KM za izgradnju ovog objekta na dobro poznatoj lokaciji na Trebeviću. To, dodao je, nije konačan iznos, jer će za za izgradnju biti potrebno ukupno 4-5 miliona KM, a sva sredstva će biti obezbijeđena iz gradskog budžeta, bez kreditnih zaduženja i privatnih investitora. Većinom je riječ o novcu koji je dobit Javnog preduzeća "Sarajevo", odnosno Trebevićke žičare, a njim će se finansirati i ostali projekti. 

skaka1

- Na početku našeg mandata dali smo jasnu viziju, a to je da ćemo Trebević vratiti Sarajlijama i da ćemo od Trebevića napraviti najveći park prirode dostupan za sve građane Sarajeva i turiste - kazao je Skaka na pres-konferenciji koja je održana na dolaznoj stanici Trebevićke žičare "Ramo Biber". 

Danas, nešto više od 14 mjeseci nakon otvaranja Trebevićke žičare, svakodnevno hiljade ljudi dolazi na ovu olimpijsku ljepoticu. Prema relevantnim procjenama, od otvaranja žičare do danas, Trebević je posjetilo više od milion ljudi, domaćih i stranih turista. 

- Trebević se vraća Sarajlijama - rekao je gradonačelnik, najavljujući početak izgradnje još jednog od simbola grada Sarajeva, ambicioznog, ali, kako je rekao, realnog projekta, restorana "Vidikovac". 

Naglasio je da su prikupljene sve potrebne dozvole te da izrazio uvjerenje da će restoran biti završen i otvoren naredne, 2020. godine. 

- S tim ćemo završiti još jednu etapu uređenja Trebevića. Pred nama su godine koje će pokazati da se naša vizija isplatila. Informacija da je javno preduzeće koje smo osnovali za potrebe upravljanja trebevićkom žičarom ostvarilo više od 4 miliona KM kaže da nismo pogriješili u procjenama i da je ovo jako dobra investicija - kazao je Skaka. 

sskaka

Istakao je da se radi o nastavku velikog investicionog ciklusa u kojem će na Trebević donijeti niz sadržaja te napraviti raj za domaće i strane turiste. Između ostalog, planirana je izgradnja biciklističkih i trim staza te najduži zip line u BiH. 

Govoreći o izgledu objekta, Skaka je kao najzanimljivije izdvojio to da će restoran umjesto obične fasade, imati posebna ogledala koja će reflektovati svu okolnu prirodu. To, dodao je, nešto potpuno novo i ovakvo idejno rješenje nije dosada viđeno u BiH.

rest2

Ovako će izgledati novi "Vidikovac"

nekad

Nekadašnji restoran "Vidikovac" na Trebeviću 

 

Ne propustite