IZBJEGNITE TOPLOTNI UDAR: Vrhunski trikovi kako lakše preživjeti ljetne vrućine

Porodica i zdravlje
IZBJEGNITE TOPLOTNI UDAR: Vrhunski trikovi kako lakše preživjeti ljetne vrućine
.

Vrijeme s visokim temperaturama je pred nama i moguće je pomoći sebi sa 12 jednostavnih trikova.

1.Zamračite kuću

Ujutro, kada sunce počne izlaziti, zatvorite sve prozore i vrata, spustite rolete i navucite debele zavjese. Na taj ćete način duže zadržati noćnu svježinu unutar kuće, piše 24sata.

2.Koristite ventilatore

Dobro će doći bilo koja vrsta ventilatora - podni, stoni, stropni. Imate li priliku, nabavite ih nekoliko. U večernjim satima svakako sve u kući otvorite i napravite propuh. Upalite ventilatore koji će dodatno podstaknuti ulazak svježijeg vazduha u dom, a izlazak toplog.

3.Rashlađujte se vodom

Napunite lavor vodom i namačite stopala. Uz to, koristite mokre ručnike ili marame – stavljajte ih na ramena ili na glavu, imaju učinak hlađenja. Nekoliko puta na dan se istuširajte hladnijom vodom ili njome napunite kadu i lezite u njoj.

Dobra ideja je i napuniti vodom boce sa sistemom za prskanje pa tu i tamo poprskajte lice i tijelo sitnim kapljicama.

4.Boravite više u prizemlju

Živite li u kući na sprat, tokom paklenih vrućina više boravite u prizemlju. Naime, poznato je da se topli vazduh diže pa je na spratu uvijek toplije nego u prizemlju. Idealno bi bilo boraviti u uređenom podrumu, tamo je najhladnije.

vruce

5.Isključite dodatne izvore topline

Žarulje sa žarnom niti isijavaju toplinu pa ih ne palite ako baš ne morate. Jednako je i s računarima i ostalim elektronskim uređajima. Takođe, jedite svježu, laganu hranu koja ne zahtijeva kuhanje ili pečenje.

6.Pijte dovoljno vode

Važno je održavati pravilnu hidrataciju tijela jer se tečnost pojačano gubi iz tijela za vrijeme velikih vrućina.

Ukoliko se jako znojite, svakako uzimajte hranu ili pića koja će vam osigurati dovoljno elektrolita, na primjer, limunadu s malo soli, prenosi portal medicinenet.com.

7.Izbjegavajte alk*hol i kofein

Kada je jako vruće suzdržite se od ispijanja al*oholnih pića ili onih koja sadrže kofein jer i jedno i drugo u tijelu djeluje kao diuretik – podstiče izbacivanje tečnosti iz tijela i vodi dehidraciji.

8.Stavite led pred ventilator

Ispred ventilatora stavite široku plitku posudu i napunite je kockicama leda ili plastične boce koje ste prethodno napunili vodom i zaledili. Rashladiće vam vazduh u kući.

9.Otiđite u klimatizovane prostore

Ukoliko vam je tokom najtoplijeg dijela dana u kući nepodnošljivo vruće, uzmite porodicu i posjetite neki javni prostor koji ima sistem rashlađivanja, na primjer, šoping centar, biblioteku, kino…

vruce

10.Pazite šta jedete

Izbjegavajte obilne obroke bogate ugljikohidratima jer mogu povećati metaboličku toplinu (nusproizvod metabolizma našeg organizma), a time i toplinu tijela.

11.Pazite na simptome toplotnog udara

Morate biti u stanju na vrijeme prepoznati simptome bolesti povezanih s vrućinom, kao što je toplotni udar i na vrijeme pravilno reagovati.

''Toplotni udar stanje je povišene tjelesne temperature koje nastaje kada prirodni termoregulacijski mehanizmi tijela više nisu sposobni osloboditi višak topline u okolini. Najvažniji mehanizam oslobađanja viška topline je isparavanje znoja. Ako je vrlo toplo, a postotak vlage visok, znoj ne može isparavati. Toplotni udar je vrlo opasno stanje iz kojeg se organizam ne može izvući sam'', objašnjavaju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, piše 24sata.

Nabrojali su simptome toplotnog udara: osjećaj vrućine, glavobolja, vrtoglavica, smušenost, nemir; koža je suva i crvena, a u mlađih osoba može biti i znojna; gubitak svijesti; tjelesna temperatura izmjerena rektalno (debelo crijevo) iznosi 42ºC ili više.

- Bolesnika prenesite u hladnu prostoriju ili hladovinu. Skinite mu odjeću. Ako nije pri svijesti, okrenite ga u bočni položaj. Polijevajte ga hladnom (ali ne ledenom) vodom uz istovremeno stvaranje vjetra ventilatorom, lepezom ili novinama. Ne stavljajte mu led na kožu. Hlađenje treba trajati dok se temperatura ne spusti ispod 38°C - savjetuju u zavodu.

vrucina

12.Pazite na kućne ljubimce

Imajte na umu da i životinje pate kada je ekstremno vruće. Imate li psa, mačku ili zeca, rashladite ih hladnim kupkama ili tuširanjem. To će im pomoći sniziti temperaturu tijela.

Na pločice im stavite mokar ručnik na kojem mogu ležati ili ih prekrijte mokrom tkaninom u blizini ventilatora, i to će ih rashladiti.

Pobrinite se da uvijek imaju dovoljno svježe vode za piće.

muski-magazin-fun-zanimljivosti-10-najpametnijih-rasa-pasa-10

Znakovi toplotnog udara kod kućnog ljubimca:

- plitko, ubrzano disanje

- oči širom otvorene

- pojačano slinjenje

- koža vruća na dodir

- trzanje mišića

- povraćanje

- ošamućen izgled

Napomena: Ukoliko primijetite te simptome, nazovite veterinara.

Ne propustite