Britanska premijerka danas zvanično podnosi ostavku

Svijet
Britanska premijerka danas zvanično podnosi ostavku
.

Britanska premijerka Theresa May danas zvanično podnosi ostavku sa mjesta lidera Konzervativne stranke čime otvara put za trku za nasljednika te funkcije koji će imati zadatak da primijeni proceduru istupanja zemlje iz članstva u Evropskoj uniji (EU) (Brexit), piše "Beta".

Theresa May (62) postala je premijerka u julu 2016. godine, odmah poslije referenduma na kojem su se Britanci sa 52 posto glasova 23. juna te godine izjasnili za Brexit.

Britanski parlament je tri puta odbacio sporazum o Brexitu o kojem je premijerka mjesecima pregovarala sa Briselom.

Theresa May, čija ostavka neće danas biti ispraćena nekim događajem, ostaće na funkciji do imenovanja novog predsjednika Konzervativne stranke, što je predviđeno do kraja jula.

U Velikoj Britaniji, premijer je predsjednik trenutno vladajuće stranke koja ima većinu u parlamentu.

Izvori bliski vladi saopštili su da će se tokom tog prelaznog perioda Theresa May baviti tekućim pitanjima u zemlji ali ne više o Brexitu o kojem će se baviti njen nasljednik.

Premijerka je bila primorana da odloži Brexit nekoliko puta, a posljednji postavljeni rok je 31. oktobar.

Theresa May je 24. maja najavila svoju ostavku poslije niza pokušaja da ubijedi poslanike da prihvate sporazum o Brexitu.

Među 11 kandidata za premijersko mjesto, za sada je favorit Boris Johnson, poslanik Konzervativne stranke koji je bio gradonačelnik Londona i šef diplomatije. Johnson je tokom kampanje za referendum bio zagovarač Brexita.

Ne propustite