KAD SAZNATE ZA ŠTA SU SVE DOBRE SJEMENKE TIKVE NEĆETE PRESTATI DA IH JEDETE

Zanimljivosti
KAD SAZNATE ZA ŠTA SU SVE DOBRE SJEMENKE TIKVE NEĆETE PRESTATI DA IH JEDETE
.

Oko 85 oljuštenih sjemenki tikve dovoljna je količina da dobijete oko 18 odsto preporučene dnevne doze magnezijuma i 19 procenata preporučene dnevne doze cinka.

Sjemenke bundeve su sićušne, ali imaju veliku snagu. Dobar su izvor magnezijuma, gvožđa i vlakana, što znači da je vrijeme da ih shvatimo ozbiljno, jer mogu biti vlo korisne za zdravlje.Sjemenke tikve sadrže hranljive sastojke, uključujući proteine, vlakna, omega-3 masti, magnezijum, cink, gvožđe, bakar, vitamine B i antioksidante. Oko 85 oljuštenih sjemenki bundeve dovoljna je količina da dobijete oko 18 odsto preporučene dnevne doze magnezijuma i 19 procenata preporučene dnevne doze cinka.

sjemenke

Bogate gvožđem

Gvožđe je za nas neophodno kako bi tijelo moglo da stvori hemoglobin, protein koji je odgovoran za cirkulaciju kiseonika u vašem telu. Nedovoljno gvožđa može dovesti do umora, anemije i problema sa imunološkim sistemom. Sjemenke tikve su bogate gvožđem.

Dobar izvor vlakana

Ove sjemenke su dobar izvor vlakana, a više vlakana, kao što se zna može doprinijeti boljem zdravlju debelog crijeva, jačem imunološkom sistemu i može pomoći u sprječavanju dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Korisne za srce

Istraživanja pokazuju da sjemenke bundeve mogu poboljšati zdravlje srca zato što sadrže velike količine esencijalnih masnih kiselina, antioksidanata, magnezijuma i cinka. Neke studije su takođe otkrile da konzumiranje sjemenki tikve može pomoći u smanjenju krvnog pritiska i povećanju 'dobrog' holesterola, što može smanjiti rizik od razvoja srčanih oboljenja.

bole

Mogu vam pomoći da bolje spavate

Konzumiranje sjemena bundeve može poboljšati san zahvaljujući esencijalnoj aminokiselini koja se zove triptofan. Sjemenke bundeve sadrže visok nivo triptofana, koji je neophodan da bi se naše tijelo pripremilo za spavanje.Tijelo pretvara triptofan u vitamin B koji se zove niacin, koji pomaže tijelu da stvara serotonin. Ovo je važno zato što je serotonin hemikalija koja igra kritičnu ulogu u snu i reguliše nivo melatonina. 

Dakle, uvrštavanje više triptofana u našu ishranu putem sjemena tikve može poboljšati kvalitet našeg sna. Studija je pokazala da konzumiranje 1 grama triptofana može biti dovoljno za poboljšanje kvaliteta sna. To znači da bi trebalo da pojedete oko 200 grama sjemenki bundeve, ili skoro 1 šoljicu sjemena. To je puno sjemenki, ali možete razmisliti o ubacivanju malih količina sjemenki bundeve u obroke tokom dana.

Ne propustite