REVOLUCIJA U LIJEČENJU INFARKTA: ZAKRPA OD MATIČNIH ĆELIJA

Zdrav život
REVOLUCIJA U LIJEČENJU INFARKTA: ZAKRPA OD MATIČNIH ĆELIJA
.

Infarkt miokarda čak i za one koji ga prežive ostavlja velike posledice na srčani mišić. Stručnjaci su osmislili novu zakrpu sa matičnim ćelijama koja može da popravi štetu od srčanog udara, prenosi BBC.

ovo-su-glavni-simptomi-opasnog-srcanog-oboljenja-5-znakova-da-vase-srce-moze-iznenada-da-stane-704777575

Zašivena za srce, tri centimetra dugačka i dva centimetra široka zakrpa, uzgojena u laboratoriji od uzorka pacijentovih sopstvenih ćelija, pretvara se i stapa sa srčanim tkivom.

Osim toga, oslobađa hemikalije koje pomažu u popravljanju i regenerisanju postojećih srčanih ćelija.

Testovi na zečevima pokazali su da je bezbjedna, a sada bi trebalo da počnu i probe na ljudima, rekli su stručnjaci sa Kraljevskog koledža u Londonu na konferenciji Britanskog kardiovaskularnog društva u Manchesteru.

srce

Srčani udari jedan su od vodećih uzroka smrti u svijetu, a do njih dolazi zbog začepljenja krvnih sudova koji prolaze kroz srce, zbog čega ne može da dobije potreban kiseonik i hranljive materije.

Čak i kad pacijent preživi, period koji je srce provelo bez kiseonika ostavlja velike posledice i optećenja po mišić, što dalje utiče na snagu srca da pumpa i dovodi do mogućeg kasnijeg prestanka rada srca, koji ne može da se liječi.

srce

Ne propustite