Neće vam biti dobro kad vidite kakve su testove naučnici radili da bi spoznali koja je krajnja granica ljudske izdržljivosti

Zdrav život
Neće vam biti dobro kad vidite kakve su testove naučnici  radili da bi spoznali koja je krajnja granica ljudske izdržljivosti
,


Naučnici su proučavali sportiste koji učestvuju na velikim sportskim manifestacijama, uključujući trku na 4.828 kilometara i Tour de France.

Da bi otkrili kolika je krajnja granica ljudske izdržljivosti, naučnici su analizirali Tour de France, trku dugu 2.828 kilometara, kao i neke druge velike sportske događaje.

Pokazalo se da su sportisti u prosjeku trošili 4.000 kalorija dnevno i da sve preko toga nije održivo na duži rok.

61264875-ivana-spanovic-atletika

Istraživanje, koje je sproveo univerzitet Dyuk, takođe je pokazalo da su trudnice veoma izdržljive, jer žive na granici onoga što ljudsko tijelo može da podnose.

Studija je na početku posmatrala trku koja se održavala širom SAD, u kojoj su sportisti prelazili 4.828 kilometara, od Californije do Washingtona za 140 dana.

Takmičari su trčali šest maratona nedjeljno, a naučnici su istraživali kakav uticaj ovo opterećenje ima na njihova tijela.

skysports-diego-costa-atletico-madrid-4281272

Zabilježeno je koliki je metabolizam u mirovanju, odnosno koliko kalorija tijelo sagorjeva kada se opušta, kao i prije trke i tokom trke.

Studija objavljena u časopisu Seince Advents, pokazala je da je potrošnja energije počela na visokom nivou, ali da se na kraju stabilizovala na vrijednosti koja odgovara 2.5 puta većoj u odnosu na metabolizam u mirovanju.

Također, utvrđena je povezanost između dužine sportskog događaja i potrošnje energije. Dok je trčanje maratona možda najnapornije, ono nije ni blizu granice onoga što ljudsko tijelo može da izdrži.

- Možete da imate velike napore nekoliko dana, rekao je dr Hermman Poncer sa Dyuk univerziteta.

 

trcanje-stepenicama
On kaže da svi podaci zabilježeni na ovim sportskim događajima pokazuju kolika je granica ljudske izdržljivosti.

Tokom trudnoće, potrošnja energije kod žena je 2.2 puta veća od stanja u kome metabolizam miruje, pokazalo je istraživanje.

Naučnici tvrde da bi stopa metabolizma od 2.5 puta mogla da izazove probleme u probavnom sistemu, prije nego na srcu, plućima i mišićima.

 


Otkrili su da tijelo ne može da sagori dovoljno kalorija i hranljivih sastojaka kako bi održalo tako visok potrošnje energije.

Tijelo može da iskoristi svoje sopstvene resurse sagorijevanjem masnoće ili mišićne mase i da se kasnije oporavi.

Naučnici kažu da tijelo mora da izbalansira potrošnju energije.

- U Tur de Fransu, ako znate gdje je vaš limit, morate pametno da koristite brzinu, tvrdi Poncer.

Ne propustite