10 GRADOVA U KOJIMA JE NAJBOLJI KVALITET ŽIVOTA: Ovaj evropski grad vodeći zbog nevjerovatno visokih plata

Zanimljivosti
10 GRADOVA U KOJIMA JE NAJBOLJI KVALITET ŽIVOTA: Ovaj evropski grad vodeći zbog nevjerovatno visokih plata
.

Prema podacima najnovijih istraživanja Deutsche Banke, stanovnici Ciriha uživaju u najboljem kvalitetu života na svijetu. Ovaj švicarski grad preuzeo je prvo mjesto od Wellingtona, glavnog grada Novog Zelanda.

Kopenhagen, Edinburg, Beč, Helsinki, Melbourne, Boston, San Francisco i Sydney zaokružuju top 10 gradova koji imaju najbolji kvalitet života. 

san-francisco

Mjerenje kvaliteta života provedeno je u 56 svjetskih gradova, a u obzir su uzeti sljedeći faktori: kupovna moć potrošača, sigurnost, zdravstvena zaštita, troškovi života, stambena osiguranost, prijevoz do posla i zagađenje. 

Dok evropski, američki i australski gradovi nude najviši kvalitet života, neki veliki evropski gradovi nisu tako dobro prošli. 

Frankfurt, koji je bio na prvom mjestu prije pet godina, pao je na 13. mjesto ove godine, Pariz se našao na 36. mjestu, a London na 41. mjestu.

Zapravo, kada se napravi poređenje, čini se da manji glavni gradovi imaju prednost nad velikim, bar kada je riječ o životnom standardu. Na samom dnu liste nalaze se Manila, Peking i Lagos.

japan-train-a

Međutim, Cirih se ne može pohvaliti najvišim platama, jer je na ovoj listi sada San Francisco na prvom mjestu gdje su prosječne plate porasle za 31 posto u odnosu na 2018. godinu i 88 posto u posljednjih pet godina. Od 2019. godine prosječna plata u San Franciscu bila je nešto viša od 6.500 dolara. Grad s najnižim platama je Kairo gdje prosječna plata iznosi 206 dolara.

svica

Ne propustite