Američki predsjednik: Britanci me nisu mogli toplije primiti

Svijet
Američki predsjednik: Britanci me nisu mogli toplije primiti
.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da ga Britanci "nisu mogli toplije primiti", unatoč tome što su tisuće ljudi u Londonu prosvjedovale protiv njegova posjeta.

Prije nego što je iz Britanije poletio u Irsku Trump je na Twitteru napisao da "ga narod i britanska kraljevska obitelj nisu mogli toplije primiti".

"Naši odnosi nikada nisu bili bolji i na vidiku je jako velik trgovinski sporazum", dodao je.

Trumpa su u Londonu dočekali i prosvjednici koji su u utorak postavili veliki balon u obliku Trumpa koji tvita sa zlatnog toaleta. Na prosvjedu "Zajedno protiv Trumpa" okupile su se tisuće ljudi, ali ih je ipak, ocjenjuje Reuters, bilo puno manje nego prošle godine.

Jedan od najomraženijih lidera

Među Britancima, Trump je jedan od najpoznatijih ali i najomraženijih stranih lidera. Samo 21 posto ispitanih u anketi YouGov kazalo je da o njemu ima pozitivno mišljenje. Kada se radi o ženama, njih je pak još manje, 14 posto.

Stigavši u Dublin, Trump je rekao kako je uvjeren da će irska granica "na kraju dobro ispasti" nakon što Britanija napusti EU.

Irska će "biti u dobroj formi" nakon Brexita, rekao je Trump novinarima na aerodromu Shannon gdje se sastao s irskim premijerom Leom Varadkarom.

"Uopće ne mislim da će granica biti problem", dodao je.

Sjeverna Irska će napustiti EU zajedno s ostatkom Velike Britanije, dok će Republika Irska ostati u Uniji.

Status granice jedno je od najosjetljivijih pitanja Brexita. Brojni irski i britanski političari zabrinuti su oko toga kako zadržati otvorenu granicu na otoku, pogotovo ako Britanija napusti EU bez sporazuma.

Trump će dvije noći provesti u svom golf-resortu u Doonbegu u okrugu Clare iz kojega u četvrtak putuje na obilježavanje Dana D u Francusku.

Očekuje se da će kasnije u četvrtak biti domaćin večere za poslovne ljude i odigrati partiju golfa u Doonbegu prije nego što se u petak vrati u SAD.

Ne propustite