KAD SU ČISTILI STAN, U STAROJ FIOCI PRONAŠLI STVAR VIJEDNU 1.000.000 EURA: Porodica preko noći postala bogata!

Arhitektura i dizajn
KAD SU ČISTILI STAN, U STAROJ FIOCI PRONAŠLI STVAR VIJEDNU 1.000.000 EURA: Porodica preko noći postala bogata!
.

Kad je trgovac antikvitetima u Škotskoj za pet funti kupio figuru od bjelokosti, nije ni slutio da je u posjedu jedne od najpoznatijih šahovskih figura u svijetu.

Lewis Warder figuru je kupio 1964. godine i čak 55 godina bila je u fioci, a sad bi njegovoj porodici mogla donijeti više od milion eura nakon što su je odnijeli u londonsku aukcijsku kuću na procjenu.

Set "Lewis Chessmen" pronađen je na škotskom ostrvu Lewis u Spoljnim Hebridima 1831. godine, ali okolnosti tog otkrića obavijene su tajnom. Pronađene su 93 figure, a nedostajali su jedan konj te četiri ekvivalenta današnjeg topa.

Vodeća teorija o njihovom porijeklu je da su izrezbareni između kraja 12. i početka 13. vijeka u Trondheimu u Norveškoj, navodi se iz aukcijske kuće.

Od 93 figure otkrivene 1931. godine, 82 su u Britanskom muzeju u Londonu, dok ih se 11 nalazi u zbirci Nacionalnog muzeja Škotske u Edinburghu.

Lewis Chessmen je "okupan folklorom, legendom i bogatom tradicijom pripovedanja" - otkrivaju iz aukcijske kuće, dodajući da je riječ o "važnom simbolu evropske civilizacije".

Stručnjak aukcijske kuće koja je procijenila figuru, Alexander Kader kaže kako je ovo otkriće jedno od najuzbudljivijih u njegovoj karijeri.

Ne propustite