Zabrana izvoza uglja i naftnih derivata iz Rusije u Ukrajinu

Svijet
Zabrana izvoza uglja i naftnih derivata iz Rusije u Ukrajinu
.

Danas je stupila na snagu zabrana izvoza uglja i naftnih derivata iz Rusije u Ukrajinu.

Kako se navodi u ukazu Vlade Ruske Federacije, benzin, dizel-gorivo, propan, butan i slični prirodni tečni gasovi mogu se isporučivati u Ukrajinu samo uz odobrenje Ministarstva za ekonomski razvoj.

Juče je nadležni resor poslao Vladi spisak kompanija kojima se mogu izdavati takva odobrenja, dok će se sama odobrenja, kao i obim isporuka se razmatrati svakog mjeseca.

Osim toga, pod ograničenje su se našli kameni ugalj, mrki ugalj, koks, briketi, peleti, lignit i druga goriva.

Prema riječima novog sekretara Saveta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Aleksandra Daniluka, zabrana isporuke nafte i butana iz Rusije stvoriće problem Kijevu.

Podsjetimo, ranije je Vlada Ukrajine proširila spisak proizvoda čiji je uvoz iz Rusije zabranjen. Iako nije precizirano koji su tačno proizvodi u pitanju, mediji podsećaju da su krajem prošle godine na spisak proizvoda zabranjenih za uvoz dodati kukuruzni skrob, glukoza i glukozni sirup, kao i maltodekstrin i maltodekstrinski sirup.

Kao odgovor na nove ukrajinske sankcije, Rusija je u potpunosti zabranila uvoz proizvoda mašinske industrije iz Ukrajine i isporuke naftnih derivata.

(Novi.ba/sputniknews.com)

Ne propustite