Dječak od 13 godina hakovao Apple kako bi dobio posao kod njih

Svijet
Dječak od 13  godina hakovao Apple kako bi dobio posao kod njih
.

Sudija za prekršaje je poštedio tinejdžera osude, rekavši mu da "iskoristi dar za nešto dobro, umjesto za loše."

Tinejdžer iz Adelaida koji je hakovao Epl u dva navrata nadajući se da će mu taj gigant ponuditi posao, na sudu je pošteđen osude. Dečak, koji sada ima 17 godina, prvi put je hakovao sigurnosni kompjuterski sistem Epla u decembru 2015. godine kada je imao samo 13 godina, prenosi ABC, a onda ponovo početkom 2017. godine.

kompjuter-haker-386219338

Pored još jednog saučesnika tinejdžera, on je koristio "visok nivo stručnosti" u IT da napravi lažne digitalne naloge, što je prevarilo server Epla da pomisli da je on zaposleni u kompaniji, i na kraju je skinuo interna dokumenta i podatke.

Sudija za prekršaje Dejvid Vajt ga nije osudio iako se dječak pojavio u Sudu za maloljetnike i priznao krivicu za nekoliko optužbi za hakovanje. Umjesto toga, kaznio ga je sa 500 dolara i stavio ga na uslovnu kaznu "pristojnog ponašanja" i apelovao na njega da "svoj dar iskoristi za nešto dobro umjesto za loše".

Čudo od tinejdžera prvi put je upao u ozbiljnu nepriliku kada ga je FBI uhvatio u njegovim akcijama i prijavio ga Australijskoj federalnohj policiji. Na sudu, njegov advokat Mark Tvigs sugerisao je da dječak nije bio skroz svjestan ozbiljnosti njegovih djela - sudeći po tome da je on napravio prekršaje kada je imao samo 13 godina i da je jednostavno hakovao Epl u nadi da će mu kompanija ponuditi posao. Mark je objasnio da je u Evropi "slična osoba uhvaćena i da su ga na kraju zaposlili", što je navelo dječaka da pomisli da je moguće da i on uradi isto.

hahaker

"Nije imao ideju o ozbiljnosti djela i nadao se da kada ga otkriju da će ga možda zaposliti", rekao je advokat na sudu, dodajući da Epl nije pretrpeo nikakve finansijske niti intelektualne gubitke. "Moj klijent se pokajao", rekao je . "On posjeduje nevjerovatne vještine i želi da iskoristi svoje talente za nešto dobro."

Sudija za prekršaje se složio da je dječak "očigledno nadarena individua kada se radi o informacionoj tehnologiji." S obzirom na to, kako je rekao, oni koji imaju prednost sa ovakvim darom im ne daje pravo da to zloupotrebe. Kada mu je čitao presudu, sudija se direktno obratio mladom hakeru. "Morate da ostanete na pravom i ispravnom putu i da vaše talente iskoristite za nešto dobro umjesto za loše", rekao je. Dječakov saučesnik je takođe pošteđen.

haker

U saopštenju koje je poslato ABC-u u vezi sa incidentom, Epl je istakao da oni vrlo oprezno štite njihove mreže i da imaju posvećene timove u bezbjednosti koji rade na tome da detektuju i reaguju na opasnosti. U ovom slučaju, naši timovi nisu otkrili neovlašćeni pristup.

"Sigurnost podataka naših korisnika je jedna od naših najvećih odgovornosti i želimo da uvjerimo naše klijente da ni u jednom trenutku njihovi lični podaci nisu ugroženi," dodali su iz kompanije Epl. Nisu željeli da komentarišu izglede za zaposlenje tinejdžera.

Ne propustite