Donald Trump uveo carine na meksičku robu

Svijet
Donald Trump uveo carine na meksičku robu
.

Predsjednik SAD Donald Trump uveo je carine od pet posto na svu meksičku robu, kao vid pritiska na Meksiko da učini više u suzbijanju talasa migranata iz Centralne Amerike koji pokušavaju da stignu u SAD.

Carine će stupiti na snagu 10. juna, a Trump je rekao da će carine postepeno rasti "dok se problem ilegalne imigracije ne riješi". Trump je odluku o carinama objavio na Twitteru pošto je u četvrtak novinarima rekao da planira "važnu izjavu".

Predsjednik SAD je optužio meksičku vladu da nije dovoljno učinila da spriječi kretanja ka SAD migranata iz centralnoameričkih zemalja poput Hondurasa, Gvatemale i El Salvadora.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da će šef meksičke diplomatije biti na čelu delegacije koja će s Washingtonom pregovarati o mirnom i diplomatskom rješenju.

Obrador je u otvorenom pismu Trumpu naveo da se "socijalni problemi ne rješavaju carinama ni prisilnim mjerama" i pozvao se na historiju SAD kao nacije imigranata, rekavši da "Kip slobode nije prazan simbol", prenosi Beta. 

Još uvijek se ne zna kako će Trumpova odluka uticati na novi američko-meksičko-kanadski trgovinski sporazum.

 

Ne propustite