LJUBIŠA IZ NIŠA IZLIJEČIO SE OD RAKA I OTAD GAJI OVE BOBICE: Ovo voće nikad se ne prska i samo 100 grama košta 8 KM!

Zdrav život
LJUBIŠA IZ NIŠA IZLIJEČIO SE OD RAKA I OTAD GAJI OVE BOBICE: Ovo voće nikad se ne prska i samo 100 grama košta  8 KM!
.

Ljubiša Jovanović iz okoline Niša sa porodicom okrenuo se ozbiljnijoj proizvodnji crvenih bobica poslije, kako kaže izlječenja raka debelog crijeva.

5

FOTO: Youtube Printscreen

Zahvalan, pošto su njemu između ostalog i godži bobice pomogle u izlječenju odlučio je sa suprugom i sinovima da krene u ozbiljniju proizvodnju. Sinovi Nemanja i Nikola inžinjeri voćarstva su svoje znanje i praktično primijenili da podignu plantažu i rasadnik ljekovitih bobica na jugu Srbije. Podigli su plantažu, krenuli da istražuju, proučavaju, prodaju plodove i sadnice, piše Agroklub. 

4

FOTO: Youtube Printscreen

Godži raste kao žbunasto drvo, dostiže visinu dva do tri metra. Obavezna mjera njege svakog prolheća je rezidba kojom se oblikuje krošnja u vidu kišobrana. Plodovi su sočni, narandžasto-crvene boje, duguljastog oblika, dugi do tri centimetara. Specifičnog slatkastko-kiselkastog ukusa.

U svom rasadniku i oglednoj plantaži imaju 11 varijateta godžija, a jedini u Evropi imaju crni godži (black goji berry), koji se ubraja u najlekovitije i najprofitabilnije biljke danas.

"Rijetka, najskuplja i jako lekovita biljna vrsta. Za sada malo poznata i još uvijek nedovoljno proučena. Specifična je berba crnih bobica obavlja se pincetom sa peteljkom da ne bi došlo do isticanja soka i oksidacije", kaže Ljubiša.

Crne bobice obiluju bogatstvom antocijana i oligomerni proantocijanidini (OPC) 3690 mg u 100 grama.

3

FOTO: Youtube Printscreen

 Jedan od vrlo moćnih antioksidanata pronađenih u prirodi, koji ima sposobnost da brzo i efikasno izbacuje slobodne radikale iz organizma. Bogat izvor gvožđa i drugih vitamina i minerala. Dnevna doza tri do šest grama.

Godži se može gajiti na zemljištima koja su plodnija, ocedna i sunčanim terenima. Uspijeva na nadmorskim visinama od 100 do 1.000 metara.

"Gaji se plantažno i u baštama za svoje potrebe. Može da se sadi tokom cijele godine od marta do kasne jeseni. Razmak u redu je metar, a između redova 2,5 m. Za podizanje plantaže potrebni su stubovi i žice (špalir), zalivni sistem kap po kap kao i protivgradna mreža", kaže Ljubiša.

Biljka cvjeta od juna do novembra, sazrijevanje plodova je sukcesivno. Berba se obavlja ručno u malim posudama kako bi se izbjegla oštećenja. Mogu se čuvati zamrznute duže vrijeme. Suše se na suncu u tankom sloju.

2

FOTO: Youtube Printscreen

Biljka prve plodove daje u godini sadnje, u drugoj godini po stablu ima oko kilogram ploda, treća godina tri kilograma ploda. Svake sljedeće godine utrostručuje se rodnost.

 Sa hektarom od 4.000 sadnica i otkupnom cijenom od pet eura po kilogramu, očekivana zarada u trećoj godini je oko 60.000 eura po hektaru. Godži bobice svojim ukusom i neodoljivo lijepim izgledom konzumiraju se u svježem i suhom stanju. Preporučena dnevna doza crvenih godži bobica je 20 do 50 grama, a crnih tri do šest grama.

Godži bobice nazivaju svetom biljkom zahvaljujući ljekovitom dejstvu. Porijeklom je sa Tibeta. Bobice obiluju vitaminom A

1

FOTO: Youtube Printscreen

Bobice godžija smatraju se hranom sa najviše hranljivih materija, obiluju bogatstvom esencijalnih amino kiselina, vitaminom C, oligoelementima, gvožđem, bakrom, kalijumom, cinkom.

Jedan od najbogatijih izvora vitamina A i karotenoida.

(Novi.ba/Agroklub/Marija Spasić)

Ne propustite