SIGURNO VAS ZANIMA: Da li je bojler bolje gasiti ili ga držati stalno uključenog? Evo kako se stvarno ŠTEDI struja

Sve za dom
SIGURNO VAS ZANIMA: Da li je bojler bolje gasiti ili ga držati stalno uključenog? Evo kako se stvarno ŠTEDI struja
.

Sigurno ste mnogo puta čuli da je bolje da bojler non-stop radi nego da se isključuje, jer se tako, navodno, štedi struja. Evo da li je to tačno…
Vječita dilema svake porodice je – da li gasiti ili ostaviti bojler da stalno radi, kako bismo trošili manje struje. Iako među većinom vlada mišljenje da je bolje ostaviti ga da radi jer se pri svakom paljenju troši više struje za ponovno zagrijvanje, odgovor je potpuno drugačiji.

Nikola Nikolić, zamjenik direktora preduzeća za energetsku efikasnost “Energy saving group” kaže da od dinamike trošenja zavisi da li da ga gasite ili stalno držite upaljenog.
– Zavisno od toga na šta trošite toplu vodi i koliko često, preporučujem da se bojler ipak gasi kada je skupa struja. Primjera radi, jednoj četvoročlanoj porodici je najbolje da bojler uključuje noću kada je jeftina struja i gasi ujutru kada prestaje taj režim, pa da ga predveče dogrije.
– I u stanovima u kojima živi jedan član preporučujem da koristi prednosti jeftine struje jer je ona još uvijek nekoliko puta jeftinija, samo što on vjerovatno ne treba da ga dogrijva – savetuje Nikolić.


Pogrešno je uvjerenje da bojler treba da bude stalno uključen, jer ga termoregulator uključuje i isključuje prema podešenoj temperaturi i da tada navodno troši manje električne energije.
Osim toga, stalno upajen bojler i danju i noću, stvara potencijalnu opasnost ukoliko neki ili svi sigurnosni elementi na bojleru otkažu.

Ne propustite