PARADA PONOSA I POLITIKA U BH: Jedni su ZA ,a drugi PROTIV dok OVI MUDRO ŠUTE

Bosna i Hercegovina
PARADA PONOSA I POLITIKA U BH:  Jedni su ZA ,a drugi PROTIV dok OVI MUDRO ŠUTE
.

PARADA PONOSA I POLITIKA U BH:  Jedni su ZA ,a drugi PROTIV dok OVI MUDRO ŠUTE

Prva povorka ponosa u Bosni i Hercegovini koja je najavljena 8. septembra u Sarajevu izazvala je podijeljene reakcije bh. političkih subjekata. Dok jedni osuđuju ovo okupljanje govoreći da se ne treba održati, drugi pozivaju na toleranciju i poštivanje prava LGBTIQ osoba.

Iako je Vlada Federacija BiH, predvođena Strankom demokratske akcije (SDA) prošle godine prihvatila zahtjev za formiranjem radne grupe za izradu zakona o istospolnom partnerstvu, najveća bošnjačka stranka u BiH usprotivila se održavanju prve povorke ponosa u BiH, piše Klix.ba

SDA je pozvala organizatore i vlasti da odustanu od organiziranja povorke.

- Pravo na slobodan život, imovinu, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i posao mora biti zajamčeno svakoj osobi, neovisno o njenoj seksualnoj orijentaciji. Međutim, smatramo da u društvu kakvo je naše, koje njeguje temeljne vrijednosti i uz sve veće izazove savremenog doba nastoji sačuvati porodicu, javne parade i povorke LGBT osoba ne treba organizirati jer će se time samo produbiti jaz između ljudi različitih shvatanja, a ljudska prava neće dobiti novu vrijednost - smatraju iz SDA. 

Socijaldemokratska partija (SDP) osudila je govor mržnje, diskriminaciju i prijetnje nasiljem u vezi sa organizacijom povorke ponosa. Predstavnici SDP-a pozvali su pravosudne institucije da adekvatno odgovore na napade na organizatore povorke.

Polazeći od Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, kao i ustavnih odredbi o ljudskim pravima i slobodama, SDP BiH u centar svoje političke aktivnosti stavlja zakonsko reguliranje ljudskih prava i sloboda i njihovo dosljedno provođenje.

- Naš cilj je društvo bez superiornosti i subordinacije, bez patrijarhata, rasizma, homofobije i transfobije, društvo bez predrasuda i diskriminacije. Mi ne trpimo diskriminaciju na temelju spola, dobi, invaliditeta, boje kože, etničke pripadnosti, vjere, rodnog identiteta i seksualne orijentacije ili bilo čega drugog što nas čini jednakim ljudima – bilo na poslu, u slobodno vrijeme, u školi, kod kuće ili drugdje - oglasili su se iz SDP-a.

Slično su reagovali i iz Naše stranke kazavši kako se ljudska prava ne smiju tretirati kao supermarket iz kojeg možemo birati prava jednih, a u isto vrijeme ignorisati prava drugih osoba.

- Dužnost institucija ove zemlje jeste da svojim građanima garantuje slobodu kretanja, izražavanja i okupljanja, te da ih zaštiti od diskriminacije bez obzira na njihovu vjeru, rasu, etničku pripadnost i sve druge posebnosti uključujući seksualno opredjeljenje - kazali su iz Naše stranke.

Također nam iz Demokratske fronte (DF) govore kako nemaju ništa protiv bilo kojeg oblika okupljanja građana koje je u skladu sa zakonom i pravilno najavljeno nadležnim organima.

- LGBT udruženja su u nekoliko navrata pokušali organizovati slične skupove što im nije omogućeno, a o čemu je Ustavni sud BiH 2014. godine rješavajući apelaciju nadležnog udruženja donio odluku da organi Kantona Sarajevo moraju omogućiti pravo osoba na javno okupljanje što je u skladu sa članom 11 Evropske konvencije za zaštitu prava i osnovnih sloboda i članom II/3.1 Ustava BiH. Demokratska fronta stoji na stanovištu da održavanje najavljene povorke treba podržati, a da je lična stvar svakog pojedinca da li će učestvovati povorci ili ne - jasni su iz DF-a.

 


Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) nije se zvanično oglasila o povorki ponosa, kao ni brojne druge stranke u BiH, ali je njen lider Dragan Čović prokomentarisao održavanje povorke.

- Kod nas svako malo neko paradira. Ja sam pobornik svih različitosti, to je personalna stvar. Naravno, svako od nas razmišlja drugačije i to treba uvažavati, i to je različitost - kazao je Čović.

dragan-covic3-1


Jedan od rijetkih političara koji je otvoreno rekao kako podržava organizatore povorke ponosa, iako im se neće pridružiti u šetnji, je Fahrudin Radončić.

Lider SBB-a istakao je kako LGBTIQ populacija postoji u cijelom svijetu te kako je obaveza naših vlasti da omoguće da se povorka održi u miru.

- Hajmo naći tu toleranciju da svako bude ono što želi da bude, da niko nikom ne nameće svoje standardne kao dominantne - rekao je Radončić.

radoncic

Politički subjekti iz Republike Srpske uglavnom se nisu nikako oglasili o održavanju povorke u Sarajevu. Na naše pitanje o tome da li podržavaju ovo okupljanje, dobili smo odgovor jedino iz partije demokratskog progresa (PDP).

- PDP podržava pravo svakog pojedinca ili grupe da izrazi svoje mišljenje ili opredjeljenje, pa tako i u slučaju Parade ponosa. Diskriminacija na osnovu seksualnog ili bilo kojeg drugog opredjeljenja za PDP je potpuno neprihvatljiva - odgovorili su nam iz ove stranke.

sdp

Savez nezavisnih socijaldemokrata, Srpska demokratska stranka, kao ni Demokratski narodni savez nisu odgovorili na naš upit. 

 

Podržavali ili ne, prva BH povorka ponosa održat će se 8. septembra u Sarajevu, što je rezultat inicijative 15 aktivista i aktivistkinja iz Prijedora, Banja Luke, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i ostalih dijelova naše zemlje koji se na ovaj način žele boriti protiv nasilja i diskriminacije u društvu. Kako su i ranije isticali, manjak političke volje za rješavanje problema LGBTIQ osoba doveo ih je do povorke, prenosi hayat.

Ne propustite