CIJELI ŽIVOT POGREŠNO PERETE PEŠKIRE: Uradit SAMO OVO i oni će ponovo postati mekani na dodir!

Praktična žena
CIJELI ŽIVOT POGREŠNO PERETE PEŠKIRE: Uradit SAMO OVO i oni će ponovo postati mekani na dodir!
.

Peškir vam brzo izgubi mekoću i postane grub na dodir? Zato jer ih cijeli život pogrešno perete...

Stručnjak za enterijere Rejčel Kohen tvrdi kako dobro poznati izraz "manje je više" u ovom slučaju dolazi do punog potencijala.

Perite u hladnoj vodi

Mogli biste da padnete u iskušenje da peškire ubacite na najvišu temperaturu jer ipak ih valja temeljno oprati. Kohen kaže da je to prva i glavna greška koju ljudi čine. Peškiri se peru u hladnoj vodi jer se tako sprječava skupljanje po šavovima, boje ostaju postojane, a čak se i neke mrlje bolje skidaju na niskim temperaturama.

Odbacite omekšivač

Hemikalije iz omekšivača mogu zapravo da oštete tkaninu i učine da vaši peškiri svakim pranjem budu sve tvrđi. "Umjesto toga, ubacite tenisku lopticu u bubanj veš mašine da ih ravnomjerno meša i vrati im mekoću", savjetuje Kohen u razgovoru za Popsugar.

92208-peskiri-thinkstock-ls

(Profimedia)

Ne sipajte deterdžent otprilike

Svaka marka i vrsta ima svoja pravila i uputstva na poleđini ambalaže. Ta uputstva je korisno s vremena na vrijeme pročitati i ponašati se u skladu s njima. Nećete ništa postići ako koristite veću količinu, bilo tečnog ili deterdženta u prahu. Naprotiv, zbog toga vaši peškiri postaju tvrđi nego što su bili.

Ne sušite predugo

Namjena peškira jeste da dobro upijaju vlagu, zato njima nije potrebno dugo da se osuše. Ukoliko koristite mašinu za sušenje veša, peškire stavite na najkraći ciklus. Još je bolje ako ih "dovršite" napolju na svježem zraku.

peskiri

(Profimedia)

Ne propustite