OGLASIO SE NA TWITTERU: Mektić pozvao građane da prosvjeduju protiv ministarstva pravosuđa

Vijesti
OGLASIO SE NA TWITTERU: Mektić pozvao građane da prosvjeduju protiv ministarstva pravosuđa
.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić u subotu je pozvao građane svoje zemlje na masovne prosvjede kako bi se iznudile promjene u pravosuđu BiH i smijenili sadašnji članovi Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), neovisnog tijela zaduženog za imenovanja svih sudaca i tužitelja u državi

"Da bi spasili i državu i sebe neophodno je oboriti ovakav kriminalni VSTV. Predlažem masovno okupljanje građana naredne sedmice pred Tužiteljstvom i Sudom BiH gdje je i sjedište VSTV-a kao demokratski vid pritiska za podnošenje ostavki. Bit ću na čelu toga pokreta", napisao je Mektić na svom Twitteru.

Razlog je, podsjetimo, afera koja potresa bosanskohercegovačko pravosuđe nakon što je predsjednik VSTC-a Milan Tegeltija tajno snimljen kako s jednim poduzetnikom pregovara o posredovanju čiji je cilj bio ubrzati procesuiranje privatne tužbe koju je on podnio Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu.

Da stvar bude gora posrednik u tim pregovorima bio je jedan inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ujedno Tegeltijin prijatelj koji je za njega od poduzetnika preuzeo i mito kako bi, po vlastitim riječima, "potkovao" cijeli postupak.

 

 

Ne propustite