AMERIČKI savjetnik za nacionalnu sigurnost ZABRINUT ZBOG sjevernokorejskog lansiranje projektila pred susret Trumpa i Kim Jong-una: EVO ŠTA JE PORUČIO

Svijet
AMERIČKI savjetnik za nacionalnu sigurnost ZABRINUT ZBOG sjevernokorejskog lansiranje projektila pred susret Trumpa i Kim Jong-una: EVO ŠTA JE PORUČIO
.

 

AMERIČKI savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton kazao je kako najnovije lansiranje sjevernokorejskih raketa krši rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a te je pozvao čelnika Kim Jong-una da se vrati razgovorima o denuklearizaciji.

iran-nuklearni-reaktor-epa-2

To je prvi put da jedan visoki američki dužnosnik opisuje testiranje kao kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda koje su imale za cilj zaustavljanje nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje. Do ove ocjene dolazi neposredno uoči četverodnevnog posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Japanu u koji bi trebao stići tijekom dana.

"UN-ova rezolucija brani lansiranje bilo kakvih raketnih projektila", kazao je Bolton na konferenciji za medije. Lansiranja koje je poduzela Sjeverna Koreja obuhvaćaju i balističke projektile kratkog dometa i stoga "nema sumnje" da se radi o kršenju, dodao je Bolton.

trump-kim-singapur-xinhua

Savjetnik za nacionalnu sigurnost kazao je kako su Sjedinjene Države i dalje otvorene za razgovore s Kimovim režimom, ali da nisu promijenile stajalište u odnosu na ono izrečeno na summitu između SAD-a i Sjeverne Koreje u Hanoiju.

Sastanak s japanskim premijerom

"Trump drži vrata otvorena za Kima, sljedeći korak je da Kim uđe kroz njih", kazao je Bolton.


Bolton je također pozvao Kima da prihvati susret s japanskim premijerom Shinzoom Abeom, koji je izjavio da može pomoći ponovnom pokretanju dijaloga o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

trump

Očekuje se da će Trump sa svojim domaćinima u Japanu razgovarati o nizu tema, počevši od Sjeverne Koreje do Kine i trgovinske problematike.

Dvojica čelnika razgovarat će i o rastućim tenzijama s Iranom, kazao je Bolton. Japanski premijer razmatra posjet Iranu početkom lipnja, objavila je u petak TV postaja NHK, što bi bio prvi takav posjet u četiri desetljeća.

Washington je zaprijetio zemljama koje uvoze iransku naftu i proglasio Iranske čuvare revolucije terorističkom organizacijom te je u perzijski zaljev poslao skupinu nosača zrakoplova i bombardera. 

Ne propustite