OVO JE NAJZDRAVIJI DORUČAK NA SVIJETU: Smanjuje rizik od raka, snižava krvni pritisak...

Zdrav život
OVO JE NAJZDRAVIJI DORUČAK NA SVIJETU: Smanjuje rizik od raka, snižava krvni pritisak...
.

Zob je jedna od najzdravijih žitarica na svijetu. Iako smo je mi nepravedno znemarili, naši preci su je redovno koristili.

Zobena kaša kakvu mi danas poznajemo, nije ni približno ona koju treba da jedemo. Prerađene ovsene kaše nisu zdrave. Najzdravije je kupiti cijeli ovas, samljeti ga i od tog brašna napraviti kašu uz dodatke po izboru, piše Stil. 

Prava domaća, ovasena kaša je nevjerovatno hranljiva. Ova hrana od cijelog zrna može da pomogne pri gubitku težine, obnavlja zalihe zdravog holesterola, pruža odličan izbor vlakana itd.

Evo zašto je dobro da svako jutro dan počnete ovim doručkom:

ovas

(Profimedia)

1. Podstiče rad crijeva

Vlakna  koja se nalaze u zobi pomažu u čišćenju crijeva, podstičući zdravu probavu. Pomažu i da se poboljša sveukupno zdravlje gastrointestinalnog trakta tako što obezbjeđuje da hrana dođe do mjesta gde treba da ide u određenom vremenskom periodu.

2. Njeguje zdravlje srca 

Istraživanja dokazuju prednosti zobene kaše za zdravo srce i smanjen rizik od srčanih oboljenja kao što su koronarna bolest srca. Atioksidansi i zdrava vlakna prisutna u zobi čine ovo odličnim izborom za doručak za one koji treba da smanje nivo lošeg holesterola.

3. Smanjuje rizik od raka debelog crieva

Sprovedena su istraživanja na 2 miliona ljudi u Evropi koja su pokazala da visok nivo dijetetskih vlakana mogu da spreče razvoj raka debelog crijeva. Da biste izbjegli ovu opaku bolest, jedite što više zobenih kaša.

4. Snižava krvni pritisak

Jedno istraživanje je pokazalo da redovno konzumiranje ovsene kaše za doručak može da ima isti značaj kao i ispijanje lijekova za visok krvni pritisak. Ovsena kaša je ipak samo pomoćno sredstvo pri smanjenju krvnog pritiska i ne bi smjela da zamijeni lijekove. 

5. Reguliše šećer u krvi

Primarno rastvorljivo vlakno u zobi poznato kao beta glukan, djelimično se rastvara u vodi kada se proguta, formirajući gustu supstancu u želucu koja ima jaka zdravstvena svojstva. Jedan od primarnih prednosti ovog vlakna je njegova sposobnost da pomogne u snižavanju nivoa šećera u krvi i smanjuje rezistenciju na  insulin kod onih koji imaju dijabetes tipa 2.

zob

(Wikipedia)

Način pripreme zobene kaše:

Kupite zob u zrnu i  potopite ga preko noći u čistu, hladnu vodu. Ujutru ga kuhajte oko 15 do 20 minuta do se potpuno ne raskuvaju zrna (kao kod kuhanja pšenice). Dodajte mu sastojke po izboru i doručkujte zdravo.

Slatki doručak:

Potrebno: 1 šolja zobi; 4 šolje mlijeka; 1 kašika meda; 1 kašičica cimeta; 2 kašike suhog grožđa. Sve stavite u  činiju, poklopite i ostavite preko noći u frižideru. Ujutru stavite u tavu ili šerpu i kuhajte oko 15ak minuta dok se smjesa ne zgusne, a zob dobro raskuha.

Ovakvu zobenu kašu jedite čiste savjesti jer je ovo najzdraviji doručak koji možete sebi da priuštite.

Ne propustite