NOVI.BA NA OTVARANJU KONFERENCIJE "Evropski muzej godine" (EMYA) 2019: Sarajevo domaćin jednog od najznčajnijih događaja na kulturnoj i muzejskoj sceni

Bosna i Hercegovina
NOVI.BA NA OTVARANJU KONFERENCIJE "Evropski muzej godine" (EMYA) 2019: Sarajevo domaćin jednog od najznčajnijih događaja na kulturnoj i muzejskoj sceni
Centralni događaj na evropskoj muzejskoj sceni, konferencija "Evropski muzej godine", stigao je u Sarajevo. Ovo je prvi put da se ovakva konferencija organizuje u Bosni i Hercegovini, a domaćin ovog događaja je Muzej ratnog djetinstva, koji je nepunu godinu nakon otvaranja 2017. godine, osvojio Muzejsku nagradu Vijeća Evrope.

Centralni događaj na evropskoj muzejskoj sceni, konferencija "Evropski muzej godine", stigao je u Sarajevo. Ovo je prvi put da se ovakva konferencija organizuje u Bosni i Hercegovini, a domaćin ovog događaja je Muzej ratnog djetinstva koji je nepunu godinu nakon otvaranja 2017. godine osvojio Muzejsku nagradu Vijeća Evrope.

m2

Veliki broj muzejskih eksperata iz 24 evropske zemlje danas će na panelima u okviru konferencije u organizaciji Muzeja ratnog djetinjstva i Evropskog muzejskog foruma (EMF), razgovarati o brojnim temama, kao što su muzejske ideje, novi načini pristupa lokanom kontekstu, svjetskoj historiji, okolini i književnosti.

Predsjednica Međunarodnog muzejskog vijeća (ICOM) Suay Aksoy kazala je uoči početka konferencije da je Sarajevo najbolje moguće mjesto za razmišljanje i razgovor o značaju mira.

m3

- Lako je stvoriti konflikt, a mir mnogo teže. Muzejski eksperti imaju posebnu dužnost da se tim bave - naglasila je. 

Aksoy je posjetila nekoliko sarajevskih muzeja, između ostalih i Zemaljski muzej, čijom je kolekcijom fascinirana. 

- Međutim, ražalostilo me je to njihove brojne potrebe nisu zadovoljene, ali oni se herojski bore. Imaju našu potporu i razumijem kolika je njihova posvećenost - istakla je.

Također je bila i u Muzeju ratnog djetinstva za koji je kazala da ima prelijepu kolekciju o tužnoj i užasavajućoj temi kojom se bavi na jednostavan i emotivan način.

Šetajući starim dijelom grada,kaže, primijetila je preplitanje različitih atmosfera Osmanskog carstva i Austrougarskog perioda, ali uvijek sa "prizvukom nečeg bosanskog". 

m5

Izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinstva Amina Krvavac izjavila je da su izuzetno ponosni jer su uspjeli dovesti u Sarajevo sve muzejske eksperte iz 24 različite evropske zemlje. 

- To su najinovativniji lideri u evropskoj industriji. Sigurna sam da ćemo kroz veliki broj panela, diskusija svi mnogo naučiti i razmijeniti iskustva i najbolje prakse. Program koji će trajati do subote bit će jako intenzivan, imat ćemo više od 200 učesnika - kazala je.

Izrazila je nadu da to neće biti posljednji put da će u Sarajevu biti upriličen ovako značajan događaj koji doprinosi razvoju kulture i muzejske industrije. 

- Sigurna sam da ćemo nastaviti ovim tempom i imamo nove, ne manje ambiciozne planove - poručila je Krvavac.

m4

Predsjednica Evropskog muzejskog foruma Jette Sandahl mišljenja je da je konferencija idealna prilika da se slave dostignuća u muzejima, ali i da se razgovara o trenutnom položaju muzejskog sektora. 

- Svake godine pojavljuju se nove ideje, novi obrasci, slavi se preporod muzeja. Ove godine mnogo razgovara o idejama kulturne demokratije i pitanjima koja su ranije bila zanemarivana, kao što su održivost, okoliš te osporavane istorije - kazala je. 

Kada je riječ o muzejima u BiH, poseban utisak na nju ostavio je Muzej ratnog djetinstva, za koji je kazala da je to institucija koju građani BiH moraju čuvati. 

- Muzeji su slika jedne nacije i u njih se mora mnogo više investirati. BiH treba "okupiti" i osnažiti svoje muzeje - naglasila je Sandahl.

ambasador

Novinarima se obratio i ambasador Italije u BiH Nicola Minasi, čija je ambasada jedan od glavnih sponzora konferencije.

- Ovo je odlična prilika da govorimo o kulturi u BiH, ali i evropskoj kulturi. Ovo je dobar znak za evropski put BiH - zaključio je Minasi. 

Konferencije "Evropski muzej godine" (EMYA) organiziraju se od 1977. godine, kada Evropski muzejski forum počinje predstavljati rad evropskih muzeja te poticati njihovu izvrsnost i kvalitetu.

Danas je ovo jedan od najprestižnijih događaja na kulturnoj i muzejskoj sceni, koji omogućava razmjenu iskustava i dobrih praksi stručnjaka iz čitave Evrope. Iako je samo održavanje ovog događaja u glavnom gradu BiH od velikog značaja za afirmaciju bh. kulturne scene, ovo je prvi put da je domaćim muzejima data prilika da predstave svoj rad i aktivnosti kroz zvanični program EMYA konferencije.

 

Ne propustite