Reakcije SDP-a i DF-a na Facebook objavu SDA-ove Samre Ćosović - Hajdarević

Aktuelno
Reakcije SDP-a i DF-a na Facebook objavu SDA-ove Samre Ćosović - Hajdarević
.

Kantonalni odbori Demokratske fronte Sarajevo i Socijaldemokratske partije Sarajevo reagovali su na aktivnosti Samre Ćosović-Hajdarević na društvenim mrežama.

"Kao Kantonalni odbor Demokratske fronte Sarajevo moramo reagovati i ukazati na, najblaže rečeno, neumjesno Facebook oglašavanje Samre Ćosović – Hajdarević, zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo. Oglašavanje kojim dotična žali smjenjene kolege, ali pri tome ciljano bira imena onih koji dođoše na njihovo mjesto.Jer ne navede da je Dino došao na mjesto Timura, a Amar na mjesto Alena. Probra nebošnjake koji smjeniše Bošnjake.Žalosno, sramotno, licemjerno… Žalosno, jer i dalje je bitno ko je od čijeg roda, a ne kakve su mu kvalitete. Sramotno, jer se mi, Bošnjaci u DF-u, stidimo njenim stidom i pravdamo se kolegama nebošnjacima. Licemjerno, jer je dotična, kao, vjernica. Licemjerno, jer su, ne tako davno, Bošnjaci proganjani i ubijani zbog imena. Licemjerno, jer među njenim stranačkim kolegama ima nebošnjaka. Na stranu što zvanično moramo reagovat, onako ljudski Vas pitamo: zastupnice, je li Vas stid Čede Domuza, Vinka Šamarlića, Stjepana Šibera, Jovana Divjaka, Dragana Vikića, Slaviše Šućura, Željka Komšića i inih drugih nebošnjaka koji su se borili za ovu državu, a što vi volite pomenuti? Kako rekosmo, mi se stidimo vašim stidom", stoji u  reakciji Kantonalnog odbora Demokratske fronte Sarajevo.

samra

 Oglasili su se i iz SDP-a.

"Kantonalna organizacija Socijaldemokratske partije BiH Sarajevo najoštrije osudđuje ponašanje i govor mržnje zastupnice Samre Ćosović-Hajdarević prema građanima srpske i hrvatske nacionalnosti u Kantonu Sarajevo. Smatramo da bi Etička komisija i Skupština Kantona Sarajevo morala reagovati na ovakvo ponašanje zastupnice jer se, nažalost, radi samo o još jednom u nizu njenih nacionalističkih ispada u posljednje vrijeme. Zastupnica Ćosović-Hajdarević se koristi sličnim govorom mržnje kojem su svakodnevno izloženi i povratnici Bošnjaci u RS, a koji su nerijetko popraćeni i fizičkim nasiljem. Mržnjom i nacionalizmom ostrašćena zastupnica izgleda ne zna koliko građana srpske i hrvatske nacionalosti i ostalih je jednako radilo na razvoju našeg grada, i koliko njih je učestvovalo u odbrani našeg glavnog grada i države, kako u periodu od 1941-1945, tako i u periodu 1992-1995.", stoji u reakciji SDP-a.

Kako navode, očekuji izvinjenje zastupnice Ćosović-Hajdarević, ako ništa barem zbog svoje kolegice iz zastupničke klupe, također članice SDA, Smiljane Viteškić.

"Od SDA očekujemo javnu osudu i sankcije svoje članice. SDP BiH Sarajevo će se uvijek zalagati za Sarajevo za sve nas bez bilo koje vrste podjela, a pogotove ne ovih koje SDA putem svojih izabranih zvaničnika zagovara", stoji u reakciji SDP-a.

Ne propustite