Hrvati neće moći raditi u Švicarskoj, ali ako žele posao moraju imati OVO

Objavljeno:23.05.2019 - 11:36
A A A Times Arial

Foto: Wikipedia

Građani Rumunije i Bugarske će od 1. juna ove godine imati punu slobodu ulaska, zapošljavanja i otvaranja posla u Švicarskoj

Bugari i Rumuni će ubuduće imati ista prava kao i ostali građani Europske unije - osim građana Hrvatske, prenosi bugarska novinska agencija.

Hrvatska će, dakle, ostati jedina država članica EU čiji građani ne mogu živjeti i raditi pod Alpima, već moraju da imaju radnu dozvolu ako žele ostati u Švicarskoj više od tri mjeseca, u skladu s kvotom koju je ova zemlja uvela, piše index.hr.

Švicarska nije članica EU, ali s Unijom je blisko povezana kroz niz bilateralnih sporazuma, koji joj omogućuju da učestvuje u jedinstvenom tržištu EU iako nije članica.

To je postalo moguće nakon što je Švicarsko savezno veće (vlada Švicarske konfederacije) 15. maja usvojilo odluku kojom je ukinulo kvote za bugarske i rumunske građane.

Tom je odlukom izmenjena i službena Regulacija primjene sporazuma između EU i Švajcarske o slobodnom kretanju osoba.

Švicarska je, naime, kao i neke druge članice EU, uvela tranzicijski period po pitanju slobode kretanja za građane novih članica Unije. Budući da je maksimalno trajanje tranzicijskog perioda 10 godina, prema sporazumu između Švajcarske i EU, tranzicioni period je počeo 1. juna 2009., a završava 31. maja 2019.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!