SIPA podnijela krivičnu prijavu zbog poreske utaje 4,8 miliona KM

Aktuelno
SIPA podnijela krivičnu prijavu zbog poreske utaje 4,8 miliona KM
.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), podnijeli su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv tri fizičke i jedne pravne osobe koje se sumnjiče za pranje novca i poresku utaju.

Naime, policijski službenici SIPA-e su u saradnji sa organima za sprovođenje zakona Republike Slovenije i drugih zemalja Evropske unije, došli su do podataka kako su prijavljene osobe u vremenskom periodu od 2013. do 2018. godine, u svojstvu odgovornih osoba u jednoj pravnoj osobi iz BiH, odnosno kao fizičke osobe-obveznici poreza na dohodak, postupali kao pripadnici grupe za organizovani kriminal.

To su uradili tako što su otvorili i u dogovoru raspolagali sa više bankovnih računa kod komercijalnih banaka na području Slovenije, Austrije i Mađarske, te iste iskoristili za primanje novčanih sredstava po osnovu oporezivih prihoda stečenih u inostranstvu bez njihovog prijavljivanja nadležnim poreskim organima u Bosni i Hercegovini u ukupnom iznosu od oko 48 miliona KM, čime su izbjegli plaćanje poreskih obaveza u ukupnom iznosu od oko 4.8 miliona KM, navodi se u saopćenju SIPA-e.

 

Ne propustite