Dodik o ostavci Strachea: Očigledno se radi o namještaljci

Aktuelno
Dodik o ostavci Strachea: Očigledno se radi o namještaljci
.

"SNSD nema nijedan uslov za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine", rekao je danas lider te stranke Milorad Dodik nakon sjednice Predsjedništva.

Kazao je da pozdravljaju činjenicu da je završeno formiranje “bošnjačke reprezentacije” u političkom smislu, a nove stranke koje su ušle u koaliciju s SDA ne mogu uću u raspodjelu dogovorenih mjesta u vlasti. 

Dodik je nakon sjednice Izvršnog komiteta i Predsjedništva SNSD-a podsjetio na izjavu s SDA-a i HDZ-om, po kojoj SNSD-u, osim predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, za koji je zvanično predložen Zoran Tegeltija, pripadaju tri ministarska mjesta, ekonomskih odnosa, saobraćaja i veza i izbjeglica te tri mjesta zamjenika, odbrane, sigurnosti i civilnih poslova.

"U periodu od Nove godine do danas povećani su prihodi na javnim računima, budžetima i fondovima i to predstavlja sanaciju od ranije nasljeđenih problema. SNSD smatra neprihvatljivim zastoje na štetu RS u smislu raspodjele indirektnih poreza gdje je RS uskraćena za nekih 30 miliona KM", kazao je Dodik i dodao:

"U tom pogledu SNSD smatra da se dobri trendovi trebaju nastaviti, aktivirati i tražiti dodatne aktivnost na putnim investicijama, stvoriti uslove za otpočinjanje izgradnje uslova autoputa kao i finalizirati dogovore sa evropskim i kineksim subjektima za izgradnju autoputa Banjaluka - Doboj i nastaviti prema Modrići i Šamcu. Ukupan razvoj putne komunikacije i autoputeva je suštinski doprinos razvoju ekonomije".

"Upravljanje krizom kroz poplave koje su se desile bilo je uspješno ali tražimo da Vlada saopšti program podrške ugroženim za sanaciju šteta", kazao je Dodik, prenosi N1. 

Na novinarsko pitanje kako reaguje i komentariše na ostavku Heinz-Christian Strachea, austrijskog bivšeg vicekancelara, Dodik je kazao:

"Imamo dobru saradnju i nastavićemo saradnju. Očigledno se radi o namještaljci koja je namještena. Nastavićemo da sarađujemo sa novom strukturom, naši odnosi su uvijek bili dobri. Ko se odlučio da tako moderira odnose u Evropi, to ostaje da se vidi. Ja sam sa Stracheom imao odličnu saradnju, a to gdje on sjedi i s kim razgovara, nije moje. Njihova je odgovornost, njihovo pravo, mislim da se radi o balkanizaciji evropske političke situacije. O onome od čega su oni bježali svo vrijeme", kazao je Dodik

Ne propustite