DISKRIMINACIJA ŽENA U OBLASTI RADA I DALJE VELIKA: Niže plate i otkazi zbog trudnoće, a 60 posto nezaposlenih u BiH su žene

Bosna i Hercegovina
DISKRIMINACIJA ŽENA U OBLASTI RADA I DALJE VELIKA: Niže plate i otkazi zbog trudnoće, a 60 posto nezaposlenih u BiH su žene
Istraživanje o rodno zasnovanoj diskriminaciji provedeno u Bosni i Hercegovini pokazalo je da su najveći problemi s kojima se žene susreću pitanje porodiljskog bolovanja, plate niže nego kod muških kolega te seksualno uznemiravanje.

Istraživanje o rodno zasnovanoj diskriminaciji provedeno u Bosni i Hercegovini pokazalo je da su najveći problemi s kojima se žene susreću pitanje porodiljskog bolovanja, plate niže nego kod muških kolega te seksualno uznemiravanje. 

Izvještaj o rodno zasnovanoj diskriminaciji u oblasti rada dio je regionalne inicijative za rješavanje ovog problema u šest zemalja zapadnog Balkana, uz podršku Evropske unije (EU).

Rezultati prezentirani u EU Info Centru u Sarajevu također su ukazali na to da je svijest o rodno zasnovanoj diskriminaciji izuzetno niska i da se odnosi i na zaposlene i na poslodavce. 

2

Predsjedateljica Ureda omdusmena za ljudska prava BiH Nives Jukić ukazala je na činjenicu da veći broj žalbi u pogledu diskriminacije njihovom Uredu podnose muškarci u odnosu na žene te da su tokom prošle godine zaprimili više od 3.000 žalbi. 

Nažalost, stvarnog napretka u oblasti zapošljavanja jednakopravnosti žena i mušakaraca još uvijek nema, istakla je, a glavni problemi su siva ekonomija, neadekvatno plaćanje noćnog rada, otkazi trudnicama u privatnom sektoru...

S druge strane, napomenula je da građani imaju zaštitu jer je Zakon o zabrani diskriminacije u BiH donesen 2009. godine, a 2010. i Zakon o ravnopravnosti spolova, tako da mogu podnijeti žalbe ukoliko su diskrminisani po bilo kojem osnovu, pa tako i spolu. 

- Najgori slučaji kada je riječ o diskriminaciji se i ne prijavljuju jer se ljudi boje šta će se desiti ako nešto prijave. Cjelokupno društvo, ne samo Ured ombudsmana, mora mngo raditi na zagovaranju i promjeni svijesti ako ćemo govoriti o jednakopravnosti, posebno ako se radi o pravima žena i muškaraca - podvukla je ombudsmenka. 

5

Autorica istraživanja Lejla Gačanica upozorila je na poražavajuće podatke o ravnopravnosti spolova na tržištu rada u BiH. 

- Žene su diskriminisane samo zato što su žene, a najčešći oblici diskriminacije su seksualno uznemiravanje, nemogućnost napredovanja u poslu, otpuštanje, a najviše diskriminacije se dešava zbog trudnoće i majčinstva  - naglasila je. 

Situacija u regionu je, kaže, slična, i prisutna je i u Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Albaniji...

- Nedovoljno se trudimo tako da imamo ostatke patrijarhata i situaciju kada tržište upravlja radnom snagom. To znači da poslodavci zapošljavaju radnike koji im odgovaraju, odnosno one koji neće ostati trudni, neće uzeti bolovanje i koji će moći raditi duže od 12 sati. Više se računa vodi o tržištu nego o pravima radnika, samim tim guramo radna prava na margine - kazala je Gačanica. 

Posebno je istakla da BiH ima dobre zakone kada je u pitanju rodna diskriminacija, ali se oni ne primjenjuju. 

- Trebamo početi primjenjivati zakone koje imamo, a određene institucije trebaju početi raditi svoj posao, što se odnosi na inspekcije rada ili, naprimjer, Agenciju u Republici Srspkoj za mirno rješavanje sporova - navela je.

4

Gianluca Vannini iz Delegacije Evropske unije (EU) u BiH istakao je činjenicu da su od ukupnog broja nezaposlenih u BiH 60 posto žene, što je, kako je rekao, zaista veliki procenat. 

Kazao je da EU zastupa bolji položaj žena na tržištu rada na nivou EU i na globalnom nivou te mogućnost da žene budu jednako plaćene za iste poslove kao i muškarci, uz poruku da će nastaviti da finansiraju projekte u tu svrhu. 

6

Ne propustite