Čudesne UPOTREBE LUKA za koje niste čuli!

Praktična žena
Čudesne UPOTREBE LUKA za koje niste čuli!
Luk nije saLuk nije samo ukusna, već i vrlo korisna namirnica u kući. Osim u pripremi jela, on se može koristiti na još mnogo efikasnih načina. U nastavku saznajte o kojim namjenama je riječ.mo ukusna, već i vrlo korisna namirnica u kući. Osim u pripremi jela, on se može koristiti na još mnogo efikasnih načina.

Luk nije samo ukusna, već i vrlo korisna namirnica u kući. Osim u pripremi jela, on se može koristiti na još mnogo efikasnih načina. U nastavku saznajte o kojim namjenama je riječ.

1. Eliminiše miris svježe farbe

Nova nijansa boje vaše spavaće sobe izgleda sjajno, ali miris vam ne da da zaspite celu noć. Šta da radite? Stavite pola rezanog luka u posudu sa jedne strane prostorije, a drugu polovinu na drugu stranu sobe. On će upiti miris u roku od nekoliko sati.

2. Umiruje ubod pčele

Ukoliko ste imali neprijatan susret sa pčelom, uzmite jedan kolut luka koji ste namenili za svoj hamburger i stavite ga na bolno područje. To će ublažiti bol. Ovaj trik zapravo ne tretira ubod, samo bol, pa ako ste alergični na pčele ili druge ubode insekata, obavezno odmah potražite medicinsku pomoć.

crni-luk-3-830x0

3. Olakšava tegobe uzrokovane opekotinama

Luk nije dobar samo za pčelinje ubode, on je takođe odličan i za ublažavanje opekotina. Stručnjaci za kućne lijekove tvrde da je sok od svježeg luka savršen balzam za svježe opekotine, i čak će pomoći da se spriječi stvaranje plika.

4. Sprječava zaleđivanje prozora automobila

Vjerovali ili ne, luk vam može pomoći da spriječite pojavu leda na automobilskim staklima. Očigledno, šećer koji se nalazi u soku od luka stvoriće barijeru između vašeg automobila i kondenzacije vode u vazduhu.

5. Uklanja rđu sa noževa

Zaboravite na upotrebu čelične vune ili jakih hemikalija. Uronite vaš zarđali nož u veliki luk tri ili četiri puta (ako je veoma zarđao, može biti potrebno nekoliko dodatnih uboda) i rđa će nestati.

 

Ne propustite