I MUŠKARCI IMAJU BIOLOŠKI SAT: Ovo je gornja granica za muškarce koji žele potomstvo

Porodica i zdravlje
I MUŠKARCI IMAJU BIOLOŠKI SAT: Ovo je gornja granica za muškarce koji žele potomstvo
.

Studija koja je provedena na Univerzitetu Rutgers obuhvatila je analizu 40 godina istraživanja, a zaključilo se da muškarci kao i žene, imaju biološki sat koji otkucava. 

Muškarci bi trebali planirati potomstvo prije no što napune 35. godinu, pokazalo je istraživanje.

356-maloljetnicka-trudnoca-566x377

Naime, i muškarci imaju svoj "biološki sat" pa se, kao i kod žena, u četrdesetima, mogu javiti češće poteškoće s plodnošću.Studija koja je provedena na Sveučilištu Rutgers obuhvatila je analizu 40 godina istraživanja, a zaključilo se da muškarci kao i žene, imaju biološki sat koji otkucava.

Skupina istraživača utvrdila je da su muškarci stariji od 45 godina manje plodni, a žene imaju veći rizik od preklampsije, trudničkog dijabetesa i preuranjenog poroda.

Bebe starijih očeva imaju veću vjerojatnost da će se roditi prije termina, imaju veći rizik od srčanih bolesti i manjom porođajnom težinom, autizmom i sl. 

trudnoca

Nepoznato je što uzrokuje ove posljedice, ali znanstvenici vjeruju da prirodna niža razina testosterona može biti uzrok. Savjetuju stoga da muškarci, ako su u prilici, spreme u banku sperme zalihe za buduću uporabu kako bi se smanjio rizik od zdravstvenih potreškoća za bebu i majku. 

- Iako je općeprihvaćeno da fiziološke promjene koje se javljaju u žena nakon 35. godine mogu utjecati na začeće, trudnoću i zdravlje djeteta, većina muškaraca ne shvaća da njihova starija dob ima sličan učinak, rekla je autorica studije Gloria Bachmann i direktorica Instituta za zdravlje žena u medicinskoj školi Rutgers Robert Wood Johnson, prenosi Večernji.hr.

Žene se smatraju 'gerijatrijom' nakon 35. godine, kada je riječ o zatrudnjivanju i trudnoći, dok za muškarce nije postao definirani standard u tom smislu. 

Ne propustite