TAJNE BOGATE ELITE: ISPOVJEST VIP STJUARDESE SA PRIVATNIH LETOVIMA BOGATAŠA! Nećete moći da vjerujete kakve sve zahtjeve imaju...

Šokantno!
TAJNE BOGATE ELITE: ISPOVJEST VIP STJUARDESE SA PRIVATNIH LETOVIMA BOGATAŠA! Nećete moći da vjerujete kakve sve zahtjeve imaju...
.

Za razliku od stjuardesa u putničkim avionima, one koje rade u privatnim moraju svojim putnicima da ispunjavaju razne zahtjeve, pa najčešće moraju imati više vještina od svojih kolegica na redovnim linijama. 

92634-stjuardesa-ls

Često moraju znati napraviti koktele, a sve to u kombinaciji s čišćenjem i pospremanjem aviona, pa čak i četkanjem kućnih ljubimaca VIP gostiju. Kimberley Benton radi ovaj posao skoro 10 godina, već 14 puta obišla je svijet i letjela u 27 tipova različitih poslovnih aviona. 

- Putnici očekuju da tačno znate šta žele, da ih, čim uđu u avion, dočeka njihovo omiljeno piće, njihove omiljene novine, a zatim i jelo, i da im sve to servirate tačno kada oni to požele - priča Benton.

stjuardesee

 

Na nebu su se organizirale i rođendanske proslave, kao i žurke pop zvijezda s kojima je letjela tokom svjetskih koncertnih turneja, a bilo je čak i pravih banketa. To je, kako kažu, posao koji zahtijeva stalno prilagođavanje neočekivanim situacijama, ali posebno pazi da situacija ne izmakne kontroli. 

- Treba znati kad se staje na loptu. Pazimo da im ne dopustimo da previše popiju, a istovremeno da im ne pokvarimo zabavu, pa je prava umjetnost znati napraviti ravnotežu. Domaćin ponekad u posljednjem trenutku kaže da će imati u avionu žurku i onda moramo hitno da nabavimo njegov omiljeni šampanjac i stavimo ga u led da bude spreman za polazak. Morate stalno biti sigurni da će on i gosti imati sve što požele – od omiljenih viskija do dovoljnih količina leda - kaže Benton.

Mary Kalymnou također radi kao stjuardesa već 13 godina, uglavnom za međunarodne klijente visokog ranga, kao što su kraljevske porodice, šefovi država, izvršni direktori i poznate osobe. U avione su gosti unosili egzotične papige, dragulje, više od 20 kofera iz šopinga, pa čak i oružje. Kaže da je bilo i pokojnika.

avion-stjuardesa

 

- Tri puta u karijeri imala sam u avionu mrtvaca – u skupocjenom sanduku napravljenom od zlata i najskupljeg drva. To su bila tri vrlo poznata čovjeka, koji su očigledno luksuzno putovali posljednji put u životu - prisjeća se ona. 

Kaže da je posao VIP stjuardesa zahtjevan i da je "potrebno mnogo žrtvovanja". Njena karijera je dovela do toga da je bila vodič na luksuznim putovanjima i pisala lajfstajl blog, objavljivala na Instagramu i stekla 23.000 pratilaca, i inspirirala druge da počnu da se bave ovim poslom. 

Često je u privatnim avionima samo jedna stjuardesa. Prije svakog leta, Kalimnou i Benton moraju da organiziraju keterin za let - što ponekad može biti izazov. 

- Možete imati putnika koji nije nimalo zahtjevan, dok sljedeći put imate nekog ko tokom leta želi pravu porodičnu večeru i uslugu s pet zvjezdica - kaže ona. 

stjuardesa

Kalimnou se sjeća kada je putnik požilio supu od ajkule uoči leta iako je to jelo koje se naručuje barem 48 sati unaprijed, pa joj je to bio najveći izazov. 

- Problem je jer se kretalo iz Londona, a takvo jelo u Velikoj Britaniji mogu da imaju na jelovniku samo certificirani dobavljači i restorani. S obzirom na to da ima odlične veze u Velikoj Britaniji, uspjela je da ispuni želju samo nekoliko minuta prije nego što su se zahtjevni putnici ukrcali - priča Kalimnou. 

Nakon svih stresova, kada je konačno ponudila jelovnik sa supom od ajkule, putnici su se predomislili i rekli da će ipak radije pojesti hamburgere koje su kupili na putu do aerodroma. 

- Ali, sve to ide u opis ovog posla i naše svakodnevice. Trudimo se da damo najbolje od sebe čak i kad to nije potrebno - kaže ona. 

Jednom, kaže Benton, radila je na avionu koji je bio ukrašen svilenim tepisima i WC školjkama koje je izradila italijanska luksuzna modna kuća "Fendi". 

- To je bio tepih od stopostotne svile, pa sam morala stalno da upozoravam avioinžinjere koji su ulazili u avion u svojim radnim čizmama, da ih skinu i da ne diraju ništa - kaže Benton.

Iako ne postoji univerzalna uniforma za VIP stjuardese, Benton kaže da je poznavala neke koje su morale nositi visoke pete koje bi za njih kupovali vlasnici aviona. 

Ali obično, kaže ona, vlasnici su zadovoljni samo ako stjuardese izgledaju privlačno i imaju jednostavnu frizuru i šminku. Kako kaže, ovakav život ujedno znači da će stalno biti u iščekivanju poziva i odlaska na putovanje, pa se ne može ništa planirati unaprijed, prenosi Kurir. 

Inače, freelance stjuardese mogu zaraditi od 175 pa do 540 eura dnevno. Benton kaže da, iako obično ne primaju poklone, događalo se da dobije skupu torbu od onih koji su bili zadovoljni njenim radom. 

Ali, kaže ona, najljepši dio ovog posla je upoznavati nove ljude i vidjeti nova mjesta, poput Balija ili Uskršnjih otoka. 

Ne propustite