REZULTATI ISTAŽIVANJA POKAZALI: U ovom periodu dana srčani udar MOŽE BITI KOBAN!

Objavljeno:19.05.2019 - 13:08
A A A Times Arial

Foto: Ilustracija

U doba kada smo svi izloženi stresu, a mnogi i nezdravom načinu života, bolest ne pita za vrIJeme. Ali kod nekih oboljenja veća je vJerovatnoća da će udariti u u određeno vrIJeme.

Stručnjaci ističu kako je i naš imunološki sistem usklađen s cirkadijalnim ritmom, odnosno unutrašnjjim satom koji upravlja tijelom. Riječ je o satu koji radi u pozadini i reguliše san. Ali, švajcarski naučnici su došli do dokaza da i imunitet djeluje u skladu s njim.

Iako su mnoga saznanja utemeljena na istraživanjima miševa, naučnici veruju da to može biti korisno za tempiranje terapija kod određenih oboljenja i za ljude.

Srčani udar opasniji ujutru

Infarkt najčešće napada u jutarnjim satima i tada su mnogo ozbiljniji od onih koji se dogode tokom noći, pokazali su rezultati istraživanja.

Dokazano je da broj bijelih krvnih zrnaca koje se bore protiv bakterija, virusa i gljivica, raste tokom dana.

Noću se povećava njihov nivo na srčanom tkivu, pa se i nivo zaštite srca ujutro ne može mjeriti s onom tokom dana.

ovo-su-glavni-simptomi-opasnog-srcanog-oboljenja-5-znakova-da-vase-srce-moze-iznenada-da-stane-704777575

(Profimedia)

Upala pluća napada poslije podne

Naučnici su ispitivanju podvrgli miševe, te su ustanovili da postoje otrovne bakterije povezane s upalom pluća, koje aktiviraju protivupalni odgovor organizma u njihovim plućima.

Osim toga, ćelije imuniteta koje se aktiviraju kod upale djeluju u skladu s cirkadijalnim ritmom. Tako se više bijelih krvnih zrnaca skuplja se u stomačnoj šupljini, slezini i jetri u poslepodnevnim satima, što dovodi do boljeg čišćenja bakterija u to doba.

rak-pluca

(Screenshot)

Parazitske infekcije aktivnije su uveče

Studije na miševima koji su inficirani gastrointestinalnim parazitom Trichuris murus pokazale su da se organizam  lakše bori protiv parazita ujutru u odnosu na miševe koji su zaraženi uveče.

Astmatični napadi teži noću

Istraživanja su pokazala da je najgori period za napade astme između ponoći i ranog jutra.

1545307729-namirnice-koje-pomazu-astmaticarima

(Ilustracija)