FBI i CIA GA OČAJNIČKI ŽELE: NAJNOVIJI KINESKI SOFTVER PRONALAZI KRIMINALCA ZA SEDAM MINUTA (VIDEO)

Svijet
FBI i CIA GA OČAJNIČKI ŽELE: NAJNOVIJI KINESKI SOFTVER PRONALAZI KRIMINALCA ZA SEDAM MINUTA (VIDEO)
-

 

Čak 170 miliona najmodernijih kamera Kina je ugradila za nadzor širom cijele zemlje, a sve s ciljem kako je istaknuto da se uz masovni nadzor koji je opremljen najnaprednijom vještačkom inteligencijom i softverom za prepoznavanje lica bori protiv kriminala u toj zemlji. 

screen-shot-05-19-19-at-11-51-am

 

Ali, kako stručnjaci ističu, taj sistem koji je izuzetno koristan ipak predstavlja i ogromnu opasnost. Naime, jako puno protivnika ovog programa tvrdi da na ovaj način Kina u potpunosti uništava slobodu svim građanima. 

Tako taj softver ima pristup svim javnim bazama fotografija kineskih građana, koje upoređuje sa snimcima potencijalnih sumnjivih lica snimljenih uz pomoć sigurnosnih kamera. 

kina3

Ukoliko vještačka inteligencija utvrdi da postoji poklapanje, nakon toga izvlači dodatne podatke o toj osobi - adresu, ljekarski karton, a to ide toliko daleko da iznosi i komentare koje je osoba pisala na društvenim mrežama. 

Stručnjaci tvrde da je softver toliko dobar u pronalaženju osoba da ima potencijal da se u budućnosti toliko unaprijedi da će čak, ma koliko to nevjerovatno zvučalo, moći predvidjeti zločine i prije nego što se oni dogode.

kamere-za-video-nadzor-0

Tako je jedan novinar u Šangaju odlučio testirati ovaj sistem i provjeriti koliko je on stvarno efikasan, a kineskoj policiji bilo je potrebno tačno sedam minuta da ga locira i privede, prenosi 100posto.hr.

Stručnjaci tvrde da je ovaj kineski sistem ne samo najbolji na svijetu nego bolji i od onog koji koristi FBI i to je odlično rješenje za suzbijanje kriminala u svakoj zemlji, no problem je i ono od čega mnogi strahuju - da će se zloupotrijebiti za masovnu špijunažu i eliminiranje političkih protivnika, prenosi index.hr.

Ne propustite