GDJE LJETUJETE OVE GODINE: Turska najtraženija, Albanija najjeftinija

Zanimljivosti
GDJE LJETUJETE OVE GODINE: Turska najtraženija, Albanija najjeftinija
.

Veoma mali broj građana odlučuje se za odmor na skupljim destinacijama
 
Većina građana BiH bira jeftinije aranžmane
Početak je sezone godišnjih odmora i planiranja ljetovanja. Bez obzira na ekonomsku krizu, većina bh. građana već je rezervirala boravak na moru.

hotel-zdravilisce-lasko-3

Luksuzni hoteli

Iz turističke agencije navode da  prema broju prodatih aranžmana, Turska, kao i prethodnih godina, i dalje najpopularnija destinacija.

- Naši građani najviše su zainteresirani za Tursku, mada su tražene destinacije poput Albanije i tradicionalno Jadran. Najskuplja destinacija je Turska, ali i Albanija je veoma tražena. Tamo imaju jeftinije luksuzne hotele. Slobodno možemo reći da Albanija polako postaje vjerna kopija Turske – kazali su nam iz ove agencije.


 
Građani koji zbog teške situacije nisu u mogućnosti platiti mnogo za ljetovanje, biraju jeftinije destinacije. Iz turističkih agencija kazali su nam da je najjeftinija Albanija, a potom Neum.

- Najtraženiji je avioprogram za Antaliju, zapravo antalijsku regiju. Ove je godine rekordna potražnja. Putnici imaju direktan let iz Sarajeva. Nakon Turske traženi su Albanija i Jadran. Veoma je jeftino u turskom ljetovalištu Kušadasi, od 350 KM pa nadalje - kazao je direktor „Centrotoursa“ Muamer Lutvić.

gradac-beach-0


Gradac i Korčula

U „Centrotoursu“ navode da su aranžmani u Albaniji od 450 do 1.000 KM, u zavisnosti od hotela i usluge.

- U Hrvatskoj su najtraženiji Gradac, Korčula... Veoma mali broj građana odlučuje se za neke skuplje destinacije, to su pojedinačni slučajevi i rezervacije - kazao je Lutvić.

Mjesecima unaprijed rezervacije

ljeto-nam-se-vratilo-sunce-i-visoke-temperature-izmamili-rijecane-na-plazu-i-jos-jedno-kupanje

Iz bh. agencija kažu da su ove godine brojni bh. građani mjesecima unaprijed rezervirali ljetovanje, što nije bio slučaj do sada. Pojedine turističke agencije veliki dio svojih aranžmana već su rasprodale.
(avaz)

Ne propustite