AUSTRIJA: Kurz najavio prijevremene izbore

Svijet
AUSTRIJA: Kurz najavio prijevremene izbore
.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc večeras je saopštio da će predsjedniku Austrije predložiti da raspiše prijevremene izbore u najskorijem roku.

Ralozg za takvu odluku je ostavka vicepremijera Hajnca Kristijana Štrahea, lidera Slobodarske partije (FPO), koju je on podnio nakon pojavljivanja snimaka na kojima se vidi kako navodno nećaki jednog ruskog milijardera obećava državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci, Kurc je na konferenciji za štampu koja je bila najavljivana za poslije podne, pa nekoliko puta odlagana, rekao da je poslije svega imao više mogućnosti, ali se odlučio da predloži predsjedniku da raspiše prijevremene izbore.

"Mogao sam lako da se održim na vlasti promjenom ljudi u vladi i činjenjem kao da ništa nije bilo ili da izvršim leteću promjenu uvodeći Socijaldemokratsku partiju (SPO) i da ponovo dobijemo isti zastoj u funkcionisanju vlade, a što sam kritikovao godinama i što ne treba našoj zemlji. Meni lično to ne bi bio ispravan put, jer sam ušao u politiku ne da zauzimam neku funkciju, već da učinim nešto za zemlju i građane", objasnio je Kurc.

Kazao je da je njegov cilj da radi za Austriju, da je svojim pristupom i krusom promjeni, uz podršku većine građana, ali bez incidenata i skandala.

"Vjerujem da to trenutno nije moguće ni sa kim. FPO to ne može, SPO ne dijeli moj pristup, a male partije su premale da budu podrška. Zato sam danas predsjedniku predložio raspisivanje prevremenih izbora u najskorijem roku", rekao je Kurc.

Ocijenivši da su posljednja 24 sata bila dramatična, podsjetio je da je prije dvije godine izašao na izbore da donese promjene zemlji, koja je bila paralisana zastojem u vladajućoj koaliciji, obilježena kulturom svađe i gdje je sistem bio važniji od građana.

"Zato su građani 15. oktobra 2017. svjesno glasali za promjene. Tada sam rekao da ću uvijek biti veran onome što sam obećao, šta god da se desi. Obećao sam da ću istinu govoriti i kada je to neprijatno. Rekao sam da ću činiti sve što je ispravno i potrebno. To je uvijek bio moj stil i ostaće tako", poručio je Kurc i dodao.

"U našoj zemlji moramo imati jasan odnos i jasan nalog građana jednom čovjeku koji treba da vodi državu. Za to ću se boriti naredih mjeseci", najavio je.

Ne propustite