KAKO POSTE MUSLIMANI NA KRAJNJEM SJEVERU EVROPE: Tamo gdje sunce nikad ne zalazi

Ramazan
KAKO POSTE MUSLIMANI NA KRAJNJEM SJEVERU EVROPE: Tamo gdje sunce nikad ne zalazi
.

Grupa muslimana pitaju se kako postiti Ramazan na krajnjem sjeveru Evrope, od zore do sumraka kad u tom području Sunce u ovo doba godine rijetko pada ispod horizonta.

To znači da bi muslimani koji sprovode ramazanski post trebalo da budu bez hrane i pića 20 sati. Muslimani poste tako što se od svitanja do zalaska Sunca uzdržavaju jela i užitaka.

Procjenjuje se da u Rovanijemiju ima nešto više od 100 muslimana, koji su došli uglavnom iz Iraka, Somalije i Afganistana.

Tokom ramazana, muslimani koji žive na Arktiku, tj. Sjevernom polu, razmišljaju kada trebaju započeti post, a kada je vrijeme iftara. Tokom ljeta u ovim sjevernim dijelovima dan traje skoro 24 sata.

post

Nove upute su implementovane da bi se regulisalo trajanje posta za muslimane koji žive na ovom području gdje sunce zalazi na samo par sati svakog dana, što znači da trebaju postiti 19 ili 20 sati svaki dan.

Muslimanima koji poste na ovom području je teško odrediti tačno vrijeme izlaska i zalaska sunca, ali Evropsko vijeće za fetvu i istraživanja je odredilo nove upute i prilagodilo vrijeme trajanja posta, što je znatno olakšalo post u sjevernim dijelovima Norveške, Švedske, Islanda, Rusije i Kanade.

norveska

Obzirom da nema određeno vrijeme izlaska i zalaska sunca, Mohammed Kharraki, glasnogovornik Švedske islamske asocijacije, je savjetovao muslimanima da se vode po tome kada je sunce posljednji put jasno zašlo i izašlo.

Muslimani, koji žive u drugim krajevima svijeta gdje post traje znatno kraće od onog na Sjevernom polu, se mogu zapitati kako bi izdržali ramazanski post na Arktiku.

"Post počinje u 1:35 sati ujutro i traje do 12:48 navečer, odnosno 23 sata i pet minuta. Moji prijatelji, porodica i rodbina koji žive u Bangladešu ne mogu vjerovati da ovdje postimo više od 20 sati", ispričao je Mohammed iz Sjeverne Finske za Al Jazeeru.

Otkrio je i da mu poručuju kako je to nevjerovatno i čude se kako mogu izdržati.

"Ipak, nekako uspijevamo, hvala Bogu, i dobro nam ide", priznao je sa ponosom.

dzamija

Ne propustite