Medicinski fenomen koji se spominje u Kur'anu: Naučnici su i dalje u čudu, a Allah to savršeno objašnjava

Ramazan
Medicinski fenomen koji se spominje u Kur'anu: Naučnici su i dalje u čudu, a Allah to savršeno objašnjava
.

Nevjernici oduvijek pokušavaju da pobiju Kur'an, govoreći da se on kosi s naukom i naučnim činjenicama i da se u njemu nalaze  razne priče i legende koje su daleko od istine i stvarnosti. Argumente i dokaze kojima to pokušavaju da pobiju uzmaju iz raznih sura, a jedna od njih jeste i sura Kehf  koja govori o mladićima iz pećine.

Neka od pitanja koja oni postavljaju muslimanima (kada su upitanju mladići iz pećine) su: Kako je moguće da su mladići spavali toliko godina, da su spavali otvorenih očiju, a onda se probudili? Poslije toga navode da je to u suprotnosti sa zakonima medicine i da se taj fenomen ne može objasniti iz medicinske perspektive.

Allah dž.š. u Kur’anu kaže: “A Allah neće dati priliku nevjernicima da unište vjernike.” (sura An-Nisa, 141)

Ernest Kretschmer je otkrio relativno nov fenomen 1940. godine, a potom su taj fenomen opisali naučnici B. Jennett i F. Plum i nazvali ga “vegetativno stanje”. U tom stanju pacijent se nalazi u stanju budne kome, ali njegove oči su otvorene, ponekad se desi da se osmjehne i osjeća šta se oko njega dešava i u stanju je da guta svoju pljuvačku. Pacijent je u djelimično svjesnom stanju, izgleda kao da je budan, a u stvari je u budnoj komi. To se dešava usljed povreda ili bolesti.

Studija do koje se došlo korištenjem FMRI (Functional magnetic resonance imaging = funkcionalna magnetna rezonanca) pokazuje da je mozak čovjeka aktivan za vrijeme kome ili u letargičnom stanju i da pacijent u takvom stanju može biti godinama. Evo šta je zbunjivalo naučnike: Šta je to što stimuliše mozak? Šta je to što pacijenta održava u životu čak i u stanju potpune nesvjesti? I šta je to što učini da se pacijent odjednom probudi i počne pričati, kao da se ništa nije ni dogodilo?

Na početku su naučnici mislili da je to stanje samo duboki san, ali kasnije je postalo jasno da to nije san, nego posebno i neobjašnjivo stanje i fenomen. Ovdje treba naglasiti i to da se pacijenti u takvom stanju hrane na specijalan način, hranom ubrizganom u organizam.

Naučnici kažu da mozak pacijenta daje znakove koji pokazuju reakcije na okolinu; pacijent se može pokretati i odgovara na vanjske podražaje, ali je bez svjesti. Ako ga pogledate dok je u tom stanju, pacijent izgleda kao da je budan; ako mu se obratite, njegov mozak će odgovoriti na naredbe, ali pacijent je u letargiji i bez svijesti.

Mladići iz pećine

Svemogući Allah nas obavještava o nekoliko mladića koji su vjerovali u svog Gospodara i koji su pobjegli od nepravednog kralja kako bi sačuvali svoju vjeru. Utočište su našli u pećini i Allah ih je počastio tim velikim čudom da budu primjer za ljude svoga vremena. Allah u Kur’anu kaže: “Kad se nekoliko momaka u pećini sklonilo pa reklo; 'Gospodaru naš, daj nam Svoju milost i pruži nam u ovom našem postupku prisebnost', Mi smo ih u pećini tvrdo uspavali za dugo godina. Poslije smo ih probudili da bismo pokazali koja će od dvije skupine bolje ocijeniti koliko su vremena proboravili.” (sura Al-Kehf, 10 – 12)

Ako razmislimo o ovoj priči, vidjet ćemo da je slična onoj o medicinskom fenomenu, po načinu na koji su mladići iz pećine zaspali i okretali s lijeve na desnu stranu. Naučnici koji su skenirali mozak pacijenata u vegetativnom stanju kažu da su rezultati skeniranja pokazali da su aktivnosti mozga tih pacijenata slične aktivnostima zdravih ljudi. Pacijenti izgledaju sasvim normalno, i posmatračima se čini kao da su budni.

Ovdje ćemo navesti riječi Allaha Uzvišenog kad govori o mladićima iz pećine: “I pomislio bi da su budni, ali oni su spavali.” (sura Al-Kehf, 18) i opisujući njihovo okretanje s desne na lijevu stranu, što je normalna reakcija koju pokazuje osoba koja spava, Allah kaže: “Mi smo ih prevrtali sad na desnu, sad na lijevu stranu…”(sura Al-Kehf, 18) Iz ovog zaključujemo da je Kur’anski opis priče veoma logičan, ali ono što je čudno jeste to da su mladići spavali veoma dugo – 309 godina, bez hrane i vode i to je Allahovo davanje u koje mi vjernici ne možemo sumnjati. Medicinski govoreći, spavanje koje traje dugo godina je nešto sasvim normalno.

Zbunjeni naučnici

Navest ćemo sada i slučaj američke pacijentice u vegetativnom stanju koja se u tom stanju nalazila šest godina, iznenada se probudila i počela pričati sa svojom porodicom kao da se ništa nije desilo; u svjesnom stanju je bila tri naredna dana, za to vrijeme je normalno pričala s ljudima oko sebe i onda se opet vratila u vegetativno stanje! Doktori kažu da se ona budila četiri puta za vrijeme svoje letargije. Ono što zbunjuje doktore je činjenica da to stanje nije ni san ni koma. Zapanjujuće je to što Allah Uzvišeni na isti način opisuje stanje mladića iz pećine kad kaže: “I pomislio bi da su budni, ali oni su spavali.”

Naučnici smatraju čudom činjenicu da se američka pacijentica vratila u život! Ova pojava je zbunila američke naučnike jer nisu bili u stanju da je objasne, oni takve slučajeve smatraju čudima. Sad se postavlja pitanje: Ako zapadni naučnici svojim vlastitim očima gledaju ljude koji godinama spavaju, zašto onda ne vjeruju da je Kur’an Časni istinit kada govori o mladićima iz pećine?

Drugo pitanje je: Kako bi Muhammed s.a.v.s., da nije bio Allahov poslanik, mogao opisati ovo stanje i reći: “I pomislio bi da su budni, ali oni su spavali.”

I na kraju zaključak i poruka svakome ko i dalje sumnja: “A zašto oni ne razmisle o Kur’anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnosti.” (sura An-Nisa, 82)

Ne propustite