Upoznajte sva ljekovita svojstva čička

Zdrav život
Upoznajte sva ljekovita svojstva čička
Posebnu pažnju privlače gorke tvari sadržane u ovoj biljci...

U narodu je poznat i kao lopuh, lepuh, lepušina, čakalj, lopuk, repuh, lipalj. Nutritivno bogati i ljekoviti dijelovi čička su – listovi, stabljika, sjeme i korijen. Sadrže brojne nutrijente koji su višestruko korisni za ljudski organizam: vitamine C i E, folnu kiselinu, riboflavin, piridoksin, niacin, kalij, željezo, magnezij, cink, kalcij, selen, fosfor i inulin. Vitamini značajno zastupljeni u čičku su C i E, koji kao snažni prirodni antioksidansi pomažu u prevenciji i liječenju mnogih oboljenja.

Od minerala, poseban naglasak je na kaliju koji čuva zdravlje kardiovaskularnog sustava, živaca i mišića, otklanja umor te pomaže u očuvanju optimalne razine energije i koncentracije. Čičak je dobar izvor probiotika inulina koji se ističe svojim laksativnim svojstvima te pozitivnim djelovanjem na crijevnu mikrofloru. Inulin pomaže i u snižavanju razine šećera i kolesterola u krvi te smanjenju prekomjerne tjelesne težine. Mnogobrojne studije su pokazale da ovaj polisaharid utječe i na povećanje koncentracije kalcija i magnezija u organizmu, što je od velikog značaja za zdravlje kostiju i zubi.

Posebnu pažnju privlače gorke tvari sadržane u ovoj biljci. One ublažavaju bolove u trbuhu, nadutost, žgaravicu i mučninu te pospješuju stvaranje probavnih sokova, što je od velikog značaja za zdravu probavu. Pospješuju resorpciju vitamina i minerala u tragovima te pomažu u očuvanju zdravlja jetre i žučnog mjehura. Najnovija istraživanja potvrdila su i pozitivne učinke gorkih tvari na ljudski imunitet kao i na ublažavanje kroničnog umora.

Ljekovita svojstva čička

Moderna istraživanja potvrđuju da svi dijelovi ove biljke blagotvorno djeluju kod mnogih zdravstvenih tegoba. Čičak je odličan saveznik imunološkog sustava – jača imunitet, prevenira i liječi gripu, razne infekcije i alergije. Pospješuje znojenje, a time i detoksikaciju organizma putem kože. Oblog od čička koristi se za liječenje kožnih problema poput nečiste kože, modrica, osipa, gnojnih rana, ogrebotina, akni, ekcema i lišaja. Pomaže u pročišćavanju krvi, prevenira i liječi anemiju, a prema najnovijim istraživanjima djelotvoran je i u liječenju leukemije. Zahvaljujući inulinu u svom sastavu ova biljka je od velike pomoći u regulaciji razine šećera u krvi pa se dijabetičarima preporučuje svakodnevna konzumacija tinkture od čička.

cicak-biljka-repuh-repinec-arctium-lappa

Sirup od korijena i sjemenki čička čuva zdravlje usne šupljine i dišnog sustava. Čičak potiče apetit, ublažava nadutost i zatvor, pospješuje probavu i smiruje nervozu crijeva. Sprječava bolesti jetre, pomaže u njenoj regeneraciji te stimulira rad jetre i izlučivanje žuči. Pospješuje eliminaciju bubrežnog i mokraćnog pijeska te kamenaca. Blagotvorno djeluje kod bolnih zglobova, gihta, artritisa i reume. U tom slučaju primjenjuju se oblozi ili čaj od sjemenki čička. Ulje od čička poznato je po svojim umirujućim svojstvima i djelotvornosti kod nesanice, nemira, napetosti, razdražljivosti i nervoze. Osim za liječenje raznih zdravstvenih tegoba čičak se već stoljećima koristi i u kozmetičke svrhe. Najpoznatija primjena ove biljke u održavanju zdravlja i ljepote cjelokupnog organizma je u obliku čaja, soka, ulja i masti.

Čaj od čička - Čaj od čička izvrstan je za pročišćavanje krvi, ublažavanje reumatskih tegoba te liječenje veneričnih bolesti. Čaj od sjemena izvrstan je diuretik te odličan saveznik u prevenciji bubrežnih kamenaca i regulaciji menstruacije. Čaj od mladog lišća ublažava nadutost te pomaže kod katara želuca. Ispiranje ogrebotina, rana i čireva ovim čajem pridonosi njihovom bržem zacjeljivanju.

Sok od čička - Sok od čička liječi bolesnu jetru te potiče izlučivanje žuči. Sok od korijena posebno je djelotvoran u čišćenju kože, liječenju čireva, akni i lišajeva te zacjeljivanju rana, ogrebotina i opeklina.

Ulje čička - Ulje od čička dobiva se iz sjemena i na glasu je kao rješenje za mnoge zdravstvene probleme. Poznato je po svojim antioksidativnim i antiupalnim svojstvima. Nezaobilazan je dio kozmetičke industrije, a osobito je čest sastojak krema za njegu kože te losiona za kosu.

Mast od čička - Mast se koristi za liječenje mnogobrojnih kožnih problema – upaljene kože, čireva, rana, opeklina, bradavica, lišajeva, ekcema, psorijaze.

Ne propustite