NIKAD NE OBJAVLJUJTE OVO NA INSTAGRAMU JER ĆETE ZAVRŠITI NA SUDU: Cura nije znala da je ovo STROGO ZABRANJENO!

Praktična žena
NIKAD NE OBJAVLJUJTE OVO NA INSTAGRAMU JER ĆETE ZAVRŠITI NA SUDU: Cura nije znala da je ovo STROGO ZABRANJENO!
.

S pojavom društvenih mreža pojavili su se i brojni upitnici oko autorskih prava na fotografije koje objavljujemo, a mnogi poznati često objavljuju svoje fotografije s foto servisa koje pritom nisu platili.

Najnoviji slučaj tako je Ariana Grande koja trenutno na sudu rješava spor s fotografom Robertom Barberom jer je iskoristila njegovu fotografiju na svom Instagramu bez da mu je pridala prava ili na ikoji način dobila dopuštenje da tu fotografiju koristi. Zbog toga on sada traži rješenje u obliku novčane svote ili dio profita koji je ona dobila od te fotografije. Međutim, Ariana Grande je samo jedna od mnogih poznatih koja se našla u ovom problemu.

bebed6d15c380a8e11ce5b658ae5cdfba1b367ccr1-828-807v2-uhq

(Instagram)

ariana-grande

(Instagram)

Među poznatima koji su prošli kroz sličnu situaciju i koji je Barbera odlučio tužiti su Jennifer Lopez i Versace koji su na svojim Instagram profilima objavili njegovu fotografiju bez licence. Prema tužbi, Barbera je tvrdio kako je Versace namjerno ili nenamjerno povrijedio njegova autorska prava javno reproducirajući njegovo djelo, a nikada nisu bili ovlašteni javno koristiti te fotografije. Te fotografije je do trenutka tužbe pregledalo preko 17,5 miliona njihovih pratitelja bez da su znali čije su zapravo.

Ono što očito mnogi poznati ne znaju je da u skladu sa Zakonom o autorskim pravima kako biste mogli koristiti, reproducirati, kopirati ili distribuirati tuđe djelo, što je u ovom slučaju fotografija, morate dobiti odobrenje osobe koja je isto i stvorila. Ista je stvar i s glazbom ili romanom. Bez obzira na to što se na fotografiji možda nalazite vi, kao što je u slučaju ovih poznatih, ona je ipak djelo fotografa, piše portal Super1.telegram.hr.

Ukoliko niste autor fotografije, premda se vi nalazili na njoj, bez dopuštenja fotografa ne smijete ju koristiti, a ako je korištenje dozvoljeno uz navođenje izvora to također mora biti naznačeno uz sadržaj.

arielinst

(Instagram)

Ne propustite