BH. POLJOPRIVREDNICI NAJAVILI: Zbog poplava novo poskupljenje voća i povrća

Bosna i Hercegovina
BH. POLJOPRIVREDNICI NAJAVILI: Zbog poplava novo poskupljenje voća i povrća
Nakon nedavnog poskupljenja poljoprivrednih proizvoda do kojeg je došlo zbog povećanja cijene sadnog materijala i sjemena, građane Bosne i Hercegovine očuje novi rast cijena voća i povrća, ovaj put zbog poplava i obilnih kišnih padavina, potvrdili su za Novi.ba iz udruženja poljoprivrednika oba bosanskohercegovačka entiteta.

Nakon nedavnog poskupljenja poljoprivrednih proizvoda do kojeg je došlo zbog povećanja cijene sadnog materijala i sjemena, građane Bosne i Hercegovine očuje novi rast cijena voća i povrća, ovaj put zbog poplava i obilnih kišnih padavina, potvrdili su za Novi.ba iz udruženja poljoprivrednika oba bosanskohercegovačka entiteta. 

poljoprivrednici-681x395-681x360

Foto: Radio Velkaton 

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo ističe da su cijene voća i povrća, i bez novog poskupljenja, već sada prilično visoke. 

- Povrće na tržnicama duplo je skuplje nego prošle godine u ovo vrijeme. Sada smo već trebali imati kilogram paradajza po cijeni od 1 KM, ali njegova cijena nigdje nije manja od 2 ili 2,5 KM - kazao je.

Podsjetio je da je ranije, na samom početku sjetve, došlo do poskupljenja od 100 posto sjemena luka i krompira i ostalih sadnica, ali i do poskupljenja đubriva i  sredstava za zaštitu voća i povrća. 

- U međuvremenu su se desile obilne padavine, pa je to što je bilo zasijano počelo da trune. Prije toga, mraz je oštetio usjeve na otvorenom, koje je zatim dokrajčila poplava i uništila totalno. Sve što je bilo zasijano, sada se mora ponovo sijati. Logično je da će proizvodi biti skuplji, jer se mora dva puta raditi isti posao u roku dva mjeseca - rekao je Bićo.

Iako ne može govoriti o tačnim podacima sve dok se voda potpuno ne povuče, već sada, kaže, može se reći da je šteta koju je uzrokovala poplava ogromna. 

Ovakva situacija, dodaje, za poljoprivrednike je neizdrživa jer "pomoći nema ni od koga".

- Poučeni slučajem poplava iz 2014. godine, znamo da nam država neće pomoći ni ovaj put. Još uvijek ima ljudi kojima niko nije došao niti da procijeni ni da namiri štetu. Zato čisto sumnjam da će sada biti drugačije. Ova se država trudi da uništi poljoprivrednike - zaključuje naš sagovornik. 

poljoprivreda-poplave-640x426

I u Republici Srpskoj očekuju nova poskupljenja voća i povrća zbog nepovoljnih vremenskih prilika, odnosno obilne kiše koja je nanijela štetu proljetnim usjevima. 

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije" Savo Bakajlić u izjavi za naš portal pojašnjava da na području Semberije nije bilo izlijevanja rijeka te da su neznatnu štetu napravili samo neki kanali koji nisu bili dobro pročišćeni.

- Međutim, zbog velike vlažnosti tla i zraka koje su uzrokovale obilne kiše, kukuruz je u veoma lošem stanju. Voda je usporila njegov rast i vjerovatno će dobiti razne bolesti. Kada je pšenica u pitanju, sada je već isklasala i trenutno joj trebaju temperature od 25 C, a stvarne temperature su 5-10 C. Stoga će velika vlažnost zraka uzrokovati i bolesti pšenice koje mogu uništiti i do 30 posto prinosa - kazao je. 

screen-shot-2019-05-17-at-08-26-46-780x405

Foto: Cazin.ba

I oni koji uzgajaju voće suočeni su s problemima, ističe Bakajlić, tako su naprimjer kajsije pretrpjele temperaturni "šok" i 20 posto plodova je već opalo. 

Zbog svega navedenog, predsjednici poljoprivrednih udruženja iz Federacije BiH i RS-a predviđaju da bi troškovi proizvodnje moglo biti povećani za oko 30 posto, jer, kako su rekli, cijeli proces, sjetva, uzgoj te zaštita poljoprivrednih kultura, kasni.  

Ne propustite