Osjećate kiselinu u želucu, evo koji je lijek rješenje

Priručnik bolesti
Osjećate kiselinu u želucu, evo koji je lijek rješenje
Mnoge osobe osjećaju čestu pojavu kiseline u želucu.

Mnoge osobe osjećaju čestu pojavu kiseline u želucu. Ranitidin smanjuje količinu kiseline u želucu. Lijek RANIBOS® sadrži ranitidin koji pripada grupi lijekova pod nazivom antagonisti H2 receptora. 

U odraslih, uključujući i starije osobe, lijek RANIBOS® se primjenjuje za: Liječenje i sprečavanje pojave čireva (ulkusa) na želucu ili dijelu crijeva u koji se želudac prazni (duodenum),
liječenje infekcije u Vašem želucu, kada se primjenjuje istovremeno s antibioticima (antimikrobni lijekovi), sprečavanje pojave čireva (ulkusa) na želucu, koji nastaju kao neželjeni efekti primjene nekih lijekova, sprečavanje krvarenja iz čireva, blažavanje smetnji poput bola ili nelagode, uzrokovanih prisustvom kiseline u jednjaku ili prevelikom količinom kiseline u želucu, što je poznato kao „loša probava“, „dispepsija“ ili „žgaravica“, te prečavanje vraćanja kiseline iz želuca, tokom izvođenja operativnog zahvata u općoj anesteziji

Upozorite ljekara ako primjenjujete druge lijekove, imate neku hroničnu bolest, neki poremećaj metabolizma, preosjetljivi ste na lijekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih.

Nemojte primjenjivati lijek RANIBOS® ako ste alergični (preosjetljivi) na ranitidin ili na bilo koji drugi sastojak lijeka ili  ako niste sigurni, posavjetujte se sa vašim ljekarom ili farmaceutom prije nego počnete primjenjivati ovaj lijek.

Prije nego što počnete primjenjivati lijek RANIBOS®, provjerite sa vašim ljekarom ili farmaceutom:

  • Ako imate karcinom (rak) želuca
  • Ako imate probleme s bubrezima, jer će Vama biti potrebna drugačija doza lijeka  RANIBOS®
  • Ako ste već ranije imali čir na želucu i primjenjujete nesteroidne protuupalne lijekove
  • Ako imate rijetko stanje zvano akutna porfirija
  • Ako ste stariji od 65 godina
  • Ako imate oboljenje pluća
  • Ako ste dijabetičar
  • Ako imate bilo kakvih problema s Vašim imunološkim sistemom
  • Ako niste sigurni da li se bilo šta od prethodno navedenog odnosi na Vas, posavjetujte se sa Vašim ljekarom ili farmaceutom prije nego počnete primjenjivati ovaj lijek.

Imajte u vidu da se ove informacije mogu odnositi i na lijekove koje više ne primjenjujete, kao i na lijekove koje planirate da primjenjujete u budućnosti. Obavijestite vašeg ljekara ako primjenjujete, ili ste nedavno primjenjivali neki drugi lijek, uključujući i lijek koji se nabavlja bez ljekarskog recepta.

Obavijestite Vašeg ljekara ili farmaceuta, posebno ako primjenjujete neki od sljedećih lijekova:

Ne propustite