UPOZORENJE ŽENAMA: 1 od 10 žena pati od OVE podmukle bolesti i nemaju pojma o tome!

Aktuelno
UPOZORENJE ŽENAMA: 1 od 10 žena pati od OVE podmukle bolesti i nemaju pojma o tome!
.

Oko 10% svih žena reproduktivne dobi pate od endometrioze, misteriozne bolest o kojoj se malo zna i koja još uvijek nije u potpunosti istražena.

Bolest se često miješa sa menstrualnom boli. U većini slučajeva je benigna – hronična bolest sluznice maternice izvan šupljine maternice, koja uzrokuje pojavu jakog bola u stomaku i leđima tijekom ciklusa. Bol može biti tako teška da se žena može onesvijestiti.

Najčešći simptomi su:

  •     mučnina
  •     problemi sa crijevima
  •     duge i teške menstruacije
  •     povećana menstrualna bol
  •     bol u stomaku

 

stomak3

Bolest ne može postojati bez tih simptoma, a to može dovesti do steriliteta.

Otkrivamo četiri koraka koji će vam pomoći u otkrivanju ove podmukle bolesti:

  •     Obratite pažnju na menstrualne grčeve. Jesu li neobično jaki i izraženi tijekom cijelog dana? Ako imate bolove u donjem dijelu leđa, trbuhu ili zdjelici izvan menstruacije, onda ne treba zanemariti ovo.
  •     Imate li puno boli tokom odnosa? To nije normalno i to je ozbiljan znak endometrioze.
  •     Da li redovno imate nepravilna krvarenja ili vrlo teška krvarenja tijekom menstruacije? To je također ozbiljan simptom.

Kada posjetiti liječnika?

Posjetite liječnika čim dobijete bilo koji od znakova ili simptoma koji se pojavljuju kod endometrioze. Pravi uzrok boli u području zdjelice može se otkriti vrlo teško, ali rano otkrivanje problema može spriječiti neželjene komplikacije i bol.

Prije postavljanja definitivne dijagnoze liječnik će vrlo vjerojatno izvršiti dilataciju i kiretažu kao i laparoskopiju.
Uzroci endometrioze

Iako točan uzrok endometrioze nije siguran, ima nekoliko mogućih objašnjenja:

  •     Retrogradna menstruacija – većinom je ovo objašnjenje za endometriozu. Kod retrogradne menstruacije, krv koja sadržava endometrioze stanice vraća se natrag kroz jajovode i u zdjelicu umjesto izvan tijela.
  •     Rast embrionalnih stanica – stanice koje oblažu trbušne i zdjelične šupljine dolaze iz embrionalnih stanica. Kada se jedno ili više manjih područja stanica koje oblažu te šupljine pretvore u endometriozno tkivo, može se razviti endometrioza.
  •     Prijenos endometrioznih stanica – krvne žile i tkiva mogu prenijeti endometriozne stanice do drugih dijelova tijela.
  •     Poremećaj u imunološkom sustavu – može se dogoditi da problem s imunološkim sustavom onemogući tijelu da prepozna i uništi endometriodna tkiva koja rastu izvan maternice.

Liječenje endometrioze

Liječenje endometrioze obično uključuje operaciju ili lijekove. Pristup koji vi i vaš liječnik odaberete ovisit će o težini vaših simptoma i o vašim planovima za trudnoću. Liječnici prvo preporučuju konzervativne pristupe liječenju, a operacija je tek posljednji izbor.

Laparoskopski se klasificira kao minimalna, blaga, umjerena i teška endometrioza. Minimalne i blage promjene liječimo hormonski, teže promjene zahtijevaju kombinaciju hormonskog i kirurškog liječenja.


Lijekovi protiv boli

Liječnik može preporučiti da uzimate lijekove koji će smanjiti bol, poput nesteroidnih lijekova kao što su ibuprofeni ili naproxen, kako bi vam bilo lakše kod bolnih menstrualnih grčeva.

Ipak, ako primijetite da čak i maksimalna doza ne olakšava bol i ne opušta vas, odbacite ovaj pristup i probajte neki drugi kako bi upravljali vašim simptomima.


Hormonska terapija

Dopunski hormoni su ponekad vrlo učinkoviti u smanjenju ili potpunoj eliminaciji boli koja nastaje zbog endometrioze. To se događa zbog toga što rast ili pad hormona tijekom menstrualnog ciklusa može izazvati da se implantanti endometrija zgusnu, puknu i krvare.

Hormonska terapija može usporiti rast i spriječiti novo pojavljivanja endometralnih tkiva. Hormonske terapije koje se koriste za liječenje endometrioze su:

  •     Hormonska kontracepcija – pilule za kontracepciju i vaginalni umetci mogu pomoći u kontroliranju hormona koji su odgovorni za nakupljanje endometrijskog tkiva svaki mjesec.
  •     Medroksiprogesteron (Depo-provera) – ova injekcija je efektivna u zaustavljanje menstruacije i u sprječavanju rasta endometrijalnih tkiva, čime će ublažiti bol i simptome koji nastaju zbog endometrioze. Nuspojave mogu biti debljanje i depresija.
  •     Danazol – ovaj lijek sprječava rast endometrija s blokiranjem produkcije hormona koji stimuliraju jajnike i tako sprječava menstruaciju i simptome endometrioze. Ipak, danazol sigurno nije među prvim izborima jer može uzrokovati ozbiljne nuspojave i može biti štetan za dijete ako ostanete trudni.

 

trudnica-1


Operacija

Ako imate endometriozu, a planirate trudnoću, operacija se može primijeniti, kako bi se uklonilo što više endometrioze, a u isto vrijeme sačuvala vaša maternica i jajnici. Ako trpite veliku bol zbog endometrioze, operacjia bi također mogla biti rješenje. Ali, bol i endometrioza se uvijek mogu vratiti.

Vaš liječnik može napraviti operaciju laparoskopski ili kroz tradicionalnu abdominalnu operaciju. Kod laparoskopskog postupka kirurg umeće instrument (laparoskop) kroz mali rez u blizini pupka i s još jednim malim rezom uklanja endometriozna tkiva.


Histerektomija

U težim slučajevima endometrioze, operacija uklanjanja maternice, kao i jajnika, može biti najbolje rješenje. Histerektomija je uvijek zadnji izbor, posebno za žene koje su još uvijek u svojim reprodukcijskim godinama. Nakon histerektomije ne možete ostati trudni.

Ključna stvar u liječenju endometrioze je pronaći liječnika s kojim se osjećate ugodno i kojemu vjerujete. Prije početka bilo kojeg tretmana također morate razmisliti koje su vam sve mogućnost ostale i koji rezultati mogu biti najbolji za vas od bilo kojeg tretmana.


Prirodno liječenje endometrioze

Sjemenke lana vrlo su korisne u borbi protiv endometrioze. Antioksidansi i Omega-3 masne kiseline u sjemenkama lana pomažu usporavanju rasta abnormalnih priraslica. Lanene sjemenke pomoći će vašem organizmu u eliminaciji štetnih toksina. Preko noći ostavite 3-4 žlice laneni sjemenki natopljene u vodi. Vodu procijedite i popijte sljedeće jutro. Ovaj recept potrebno je prakticirati sve dok simptomi ne prođu.

Kurkuma će vam također pomoći u otklanjanju neugodnih simptoma endometrioze. Recept se sastoji od: jedne žličice kurkume u prahu, jedne žličice đumbira u prahu te jedne žlice meda i limunovog soka. Kapsule kurkume možete konzumirati i do 3 puta dnevno dok ne dođe do vidljivog poboljšanja. Kurkumu trebate izbjegavati ako pijete antikoagulante.

Čajevi koje se preporučuje piti ako mate tegobe uzrokovane endometriozom su: čaj od đumbira, kamilice i maslačka.

Neka vam prehrana bude bazirana na vlaknima, jer ćete vlaknastu hranu lakše probaviti. Visoko vlaknasta hrana uključuje voće, povrće, mahunarke, žitarice i orašaste plodove i sjemenke bundeve. Ako je ikako moguće, birajte organske proizvode.

Ako koristite lijekove koji snižavaju razinu estrogena – bilo bi dobro da povećate unos namirnica bogatih kalcijem – jer lijekovi koji snižavaju razinu estrogena mogu utjecati na razvoj osteoporoze. Prije uzimanja bilo kakvih suplemenata, trebali biste se konzultirati sa svojim liječnikom.

Podijelite ovo sa ženama koje bi mogle imati ovu bolest da im pomognete da primijete simptome endometrioze rano!

(novi.ba/krenizdravo.rtl.hr)

Ne propustite