Šest eteričnih ulja sa kojima se borite protiv karcinoma

Priručnik bolesti
Šest eteričnih ulja sa kojima se borite protiv karcinoma
Eterična ulja stoljećima su u različitim kulturama korištena kao lijekovi za različite bolesti...

Eterična ulja stoljećima su u različitim kulturama korištena kao lijekovi za različite bolesti. U modernom svijetu ljudi ih najčešće koriste za osvježavanje prostora i poboljšanje raspoloženja u vidu aromaterapije.

Mnogi ne znaju da je zapravo riječ o najpotentnijim biljnim pripravcima jer se u njima nalazi sama esencija djelotvornih tvari iz biljaka. Sve je popularnija njihova upotreba u liječenju teških bolesti, uključujući i rak. Smatraju se iznimno blagotvornim dodacima svakoj terapiji. Eterična ulja većinom su skupocjena. To je zato što je potrebno puno biljnog materijala da bi se ona proizvela. No, svakako su vrijedna velikih ulaganja jer ne postoji veće bogatstvo od zdravlja.

1. Tamjanovac
 Jedno od najpopularnijih, a vjerojatno i najbolje ulje u terapiji protiv raka je ulje tamjanovca. U više studija potvrđeno je njegovo snažno protuupalno svojstvo, na temelju kojeg se proizvodi i suplement AKBA, pogodan za mnoge upalne bolesti. Poznata doktorica Johanna Budwig savjetovala je bolesnicima od tumora na mozgu dodatnu terapiju kojom bi 3 puta dnevno trljali vrat uljem tamjanovca i pili 3 kapi 3 puta na dan.

2b859a7d4f892befb7524d832be934d0-w670-h436-cp

2. Majčina dušica

Švicarska studija iz 2010. otkrila je da eterično ulje majčine dušice ima najjači citotoksični potencijal protiv raka pluća, dojke i prostate. To djelovanje se pripisuje timolu koji je demonstrirao jaku antikancerogenu aktivnost. Divlja majčina dušica (lat. Thymus serpyllum) u studijama je inducirala smrt stanica raka dojke. 72 sata nakon tretmana, eterično ulje uništilo je 98% stanica raka dojke. Ispitivači su zaključili da bi majčina dušica mogla biti značajan kandidat u pronalaženju lijeka za rak dojke.

3. Ružmarin

Eterično ulje ružmarina sadrži učinkovite fitokemikalije s velikim terapeutskim vrijednostima. Dva ključna spoja su kofeinska kiselina i ružmarinska kiselina, snažni antioksidansi i protuupalni spojevi koji štite tijelo od slobodnih radikala. Ružmarin je bogat i karnozolom za koji se ustanovilo da čisti organizam od štetnih tvari koje mogu uzrokovati rak dojke. Novije studije pokazale su i njegovo snažno antiupalno svojstvo koje također pomaže u prevenciji raka debelog crijeva, dojke, jetre, želuca, kože i krvotoka (leukemije).

4. Origano

Dr. Bavadekar, asistentica profesora farmakologije na Sveučilištu u Long Islandu, testirala je djelovanje karvakrola, aktivnog spoja iz ulja origana i njegovo djelovanje na rak prostate. Otkrili su da spojevi iz origana signaliziraju stanicama raka da počine apoptozu - proces samouništenja. Prema njezinim riječima, antiupalna i antibakterijska svojstva origana mogla bi se mjeriti sa svojstvima super-začina poput kurkume. Ova studija pokazala se iznimno zanimljivom za daljnje traženje učinkovitog lijeka, pogotovo ako se uzme u obzir da svaki 36. muškarac oboli od raka prostate. Eterično ulje origana u studijama je zaustavilo i rast stanica raka debelog crijeva, aktivirajući njihovo samouništenje. Svi ovi rezultati obećavajući su za oboljele od raka prostate, ali i za one oboljele od drugih vrsta raka.

5. Kamilica

Čaj od kamilice je tradicionalni lijek za mnoge bolesti, no eterično ulje ima puno snažnije djelovanje. U istraživanjima povezanim uz liječenje raka, najsnažnije djelovanje pripisalo se spoju apigeninu. Nedavne studije pokazale su da medicinski ekstrakt kamilice ne djeluje na zdrave stanice, ali zato značajno uništava stanice koje su oboljele od raka. Ovakvo djelovanje dokazano je kod raka kože, prostate, dojke i jajnika. Švicarska studija iz 2010. ustanovila je ulje kamilice uništava 93% stanica raka, dok je jedna druga studija pokazala da ono u čak 60-70% slučajeva sprečava razvijanje raka. Zbog toga se eterično ulje kamilice smatra odličnim dodatkom terapiji protiv raka, pogotovo zato što ne šteti zdravim stanicama.

6. Matičnjak

Djelovanje eteričnog ulja matičnjaka na tumor mozga glioblastom detaljno je ispitano 2014. godine. Ustanovljeno je da je najpotentniji spoj iz matičnjaka citral imao različita djelovanja na proces ponašanja tumora mozga, među kojima i samouništenje rezistentnih stanica raka. Glioblastom je jedan od najagresivnijih i najzloćudnijih tipova raka, tako da bi ulje matičnjaka predstavljalo koristan dodatak terapiji kod ove bolesti.

Ne propustite