OVO JE NAJVEĆI DJEČIJI STRAH: Ovoga se svaki mališan plaši!

Zanimljivosti
OVO JE NAJVEĆI DJEČIJI STRAH: Ovoga se svaki mališan plaši!
.

Djeca imaju strahove: od onih od čudovišta, pa do prirodnih katastrofa. Kako odrastaju, tako se i strahovi mijenjaju. Mogu se pojaviti nasumično ili kao reakcija na svakodnevne događaje.

Ovo su najveći dečiji strahovi:

Od 0 do 6 mjeseci:

Odojče može pokazati strah kada čuje glasan zvuk, pod uslovom da je za njega iznenadan i neočekivan. Alarmantno može biti i kada odojče ne vidi i ne čuje majku i osjeti da je samo u prostoriji.

 

Od 7 do 12 mjeseci: 

U ovom periodu je izražena stidljivost, kao i strah od nepoznatih ljudi. To sugeriše da se mozak djeteta dovoljno razvija da može da razazna nepoznate ljude.

U ove 4 situacije roditelj treba da pusti dijete da pogriješi!
 

1 godina

Odvajanje od roditelja je glavni strah u ovom periodu i ne napušta dete do njegove 6 godine. Dete se takođe može da ima strah i od buke kao na primer, puštanja vode u toaletu.

 

2 godina

Djeca u ovim godinama se plaše velikih životinja, kao i velikih objekata uopšteno. Strah od mraka se razvija u ovim godinama i može predstavljati prepreku da dijete ode na vrijeme na spavanje.

 

Od 3 do 4 godine

Zbog razvoja mašte, djeca ovog uzrasta imaju sposobnost da zamisle da se nešto loše može desiti njima ili drugim ljudima. Snovi postaju življi, sanjaju o čudovištima ili drugim zastrašujućim stvarima. Boje se životinja, osoba pod maskama, a nerijetko im je potrebna zaštita tokom noći.

 

Od 5 do 6 godine

U ovom uzrastu dete se boji fizičkih povreda, a može da ima strah i od "loših ljudi". Strahovi se preslikavaju na igre, jer imaju strah da će im se dogoditi nešto loše. Pored toga, mogu da kažu da se boje duhova, Baba Roge ili drugih nadnaravnih bića. Plaše se grmljavine i munja.

 

Od 7 do 8 godine

Boje se samoće i prazne kuće. Ne vole da budu sami u prostoriji. Često pričaju o smrti i boje se da neko njima blizak ne bude povrijeđen. Plaše se saobraćajnih nesreća. I dalje se plaše mraka.

 

Od 9 do 12 godine

Djeca ovog uzrasta boje se neuspeha u školi, ispita, kontrolnih  radova... Boje se povreda i rizika od smrti. Po nekad će reći da ne žele da odrastu i zbog toga mogu često da plaču.

 

Tinejdžeri

Tinejdžeri se plaše ličnih odnosa koji mogu da izazovu konfuziju. Mogu da izraze zabrinutost zbog političke situacije, jer su sve  više svjesniji situacije u kojoj se nalaze. Budućnost ih plaši kao i ostale teme vezane za odrastanje.

 

Kako djeci pomoći da savladaju strah

Psiholozi smatraju da su suze sasvim ok, čak i poželjne. Djeci morate da pružite mogućnost da vam se požale, da se isplaču... Zagrlite ih i pustite ih da vam ispričaju svoje strahove. Zatim ih utješite i ohrabrite. Ne ismejavajte njihove strahove. Saslušajte ih i pokušajte da ih ohrabrite. 

Strahovi su normalna pojava kod djece i tokom odrastanja se smijenjuju. 

Ne propustite