Nije usvojen izvještaj o radu ZZO, upućene oštre kritike u Skupštini KS

Vijesti
Nije usvojen izvještaj o radu ZZO, upućene oštre kritike u Skupštini KS
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas nisu usvojili Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) za 2018. godinu.

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas nisu usvojili Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) za 2018. godinu.

Vršiteljica dužnosti direktorice ZZO Zilha Ademaj, koja je nedavno imenovana na tu poziciju, kazala je  da je mnogo kritika upućeno na rad prethodnog menadžmenta.   

"Ali nastavit ću da se zalažem da se finansiranje vrši na bazi programa zdravstvene zaštite u skladu sa kriterijima, što se do sada nije primjenjivalo, a time će se za svaku ustanovu definirati obaveze i obim rada", istakla je Ademaj.  

Predsjedavajući Skupštine KS-a Elmedin Konaković (Narod i Pravda) kazao je da je ZZO 'politička ustanova koja se ne bavi svojim poslom'. 

Istakao je da su u 2018. godini imali porast od 14 miliona KM, a 25 miliona manje rashoda, što čini razliku od 40 miliona KM. Međutim, naglasio je da zdravstvene usluge nikad nisu bile gore.   

Primjetno je, dodao je Konaković, smanjenje finansiranja primarnih zdravstvenih institucija, a povećanje izdavanja za tercijarno liječenje, odnosno Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. 

"To je obrnuto svim logikama, jer jačanjem primarnog segmenta smanjuje se pritisak na tercijarnu zaštitu. Bilo im je važnije napraviti KCUS dobrom ekonomskom institucijom", poručio je Konaković te dodao da očekuje brze i drastične promjene u funkcioniranju ZZO. 

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Mirza Čelik kazao je da je njegova stranka podržala Izvještaj ZZO, jer je "menadžment dobro odradio posao". 

"Danas se dešavaju samo politički montirani procesi i pozicija je glasala protiv samo da bi se preuzela kontrolu nad ustanovama", zaključio je.   

Šef Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) Igor Stojanović kazao je da ZZO ima budžet veći od 400 miliona KM, dok građani nemaju adekvatnu zaštitu. 

Kao glavni uzrok naveo je neravnomjernu raspodjelu sredstava institucijama. 

"ZZO je povećao tranšu KCUS-u, a smanjio ostalim institucijama i niko od direktora nije baš pretjerano reagovao da to zaustavi, a posljedice su da nema reagensa ni lijekova", naglasio je. 

Zastupnica Naše stranke (NS) Neira Dizdarević kazala je da je paradoksalno što ZZO bilježi 20 miliona KM dobiti, a da je zdravstveni sistem loš. 

"Potenciramo na istim stvarima kao i prije, nikada ne dobijemo izvještaje IT revizije, a desetine miliona su uložene informacione sisteme", naglasila je. 

Zavodu, dodala je, nedostaje transparentnost internih akata, sistematizacija radnih mjesta i tendera te je naglasila da će i dalje insistirati na tome. 

Šef Kluba Saveza za bolju budućnost (SBB) Zvonko Marić smatra da je predstavljeni Izvještaj o radu i finansiskom poslovanju devijantan te da producira nove devijacije u zdravstvenom sistemu.  

"Svi problemi koji se dešavaju u zdravstvu potiču iz lošeg rada i vanzakonskog okvira djelovanja Zavoda zdravstvenog osiguranja i očekujem da se to promijeni", kazao je. 

Također je istakao da ZZO favorizira KCUS u odnosu na sve zdravstvene ustanove što je "nekorektno i nehumano".

Ne propustite