Hakeri napali izraelski javni servis tokom prenosa Eurosonga

Vijesti
Hakeri napali izraelski javni servis tokom prenosa Eurosonga
.

Internet stranica izraelskog javnog seriva KAN sinoć je bila meta hakerskog napada tokom emitovanja polufinala muzičkog takmičenja nacionalnih radiotelevizija Evrope, poznatijeg kao Eurosong, koji se ove godine održava u Izraelu.

Izraelski list "Jerusalem Post" objavio je kako su hakeri upali na stranicu KAN-a, prekinuli prijenos takmičenja, a potom zajedno s logom izraelske vojske objavili poruku "Rizik od raketnog napada, idite u skloništa" i "Izrael nije siguran, u to ćete se uvjeriti".

Iz KAN-a navode da kako su hakeri uspjeli blokirati emitovanje putem web-stranice, dok kod emitovanja putem televizije nisu zabilježene nikakve smetnje.

Generalni direktor KAN-a je u izjavi za jedan izraelski radio kazao kako je za svega nekoliko minuta nakon napada uspostavljena kontrola nad internet stranicom te je iznio tvrdnju kako se iza ovog napada krije Hamas.

U Tel Avivu je sinoć održano polufinale 64. Eurosonga, a finalni dio takmicenja će biti održan u četvrtak.

Prije sinoćnjeg takmičenja, u Tel Avivu se okupila grupa izraelskih aktivista za ljudska prava koji su bojkotom Eurosonga željeli ukazati na izraelsku blokadu Pojasa Gaze.

 

Ne propustite