BiH, Srbija i Crna Gora potpisale protokol o određivanju tromeđne tačke

Region
BiH, Srbija i Crna Gora potpisale protokol o određivanju tromeđne tačke
.

Protokol o određivanju tromeđne granične tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije potpisan je danas u Sarajevu. Tom prilikom Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH naglasio je da bi današnji čin trebao predstavljati iskorak ka uređenosti državnih granica BiH u skladu sa međunarodnim pravom, s čime su se složili i potpisnici protokola iz Srbije i Crne Gore.

Protokol su osim Osmanovića potpisali Dragan Pejanović, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, i Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

“Ovaj protokol jeste stvarni iskorak koji se čini u pravcu uređenosti državne granice BiH u skladu sa pravilima i principima međunarodnog prava. Svaki iskorak u pogledu uređenosti granice BiH, koji se napravi putem bilateralnih i multilateralnih pregovora sa susjednim zemljama, ide u prilog jačanju regionalne saradnje, međusobnog uvažavanja i poštivanja među susjednim državama, a što je veliki zalog kako za sadašnje, tako i za buduće generacije država potpisnica“, naglasio je Osmanović.

On se složio sa predstavnicima Srbije i Crne Gore da je rješavanja graničnih pitanja jedan od prioriteta zemalja Zapadnog Balkana na njihovom putu ka Evropskoj uniji. Također, izrazio je nadu da će potpisivanje protokola inicirati i nastavak razgovora sa Srbijom oko rješavanja graničnih pitanja, dodavši da je taj proces stao još 2010. godine, kada su se posljednji put sastale komisije dvije zemlje.

Pejanović je naglasio da je potpisivanje protokola potvrda kvalitetnih susjedskih odnosa tri države, čime još jednom šalju poruku da zemlje Zapadnog Balkana mogu samostalno zaključivati sporazume sopstvenim pregovaračkim kapacitetima.

“Crna Gora je veoma posvećenu rješavanju bilateralnih pitanja sa susjedima. Jedan od značajni spoljnopolitičkih prioriteta Vlade Crne Gore jeste upravo razvoj i unapređenje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje. Također, zaključivanje i izvršavanje međunarodnih ugovora o državnoj granici sa susjedima jedan je od značajnijih prioriteta Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji“, rekao je Pejanović i dodao:

“Vjerujem da će potpisivanje današnjeg protokola dodatno podstaći rješavanje ostalih pitanja između naših država i naših obaveza na pristupnom putu prema EU.“

Odalović je kazao da je apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije rješavanje otvorenih regionalnih pitanja i regionalna saradnja. 

“Svi smo zajedno prepoznali da mnogo regionalnih inicijativa, mnogo pitanja, koja nas sve zajedno dodiruju zaslužuju jedan ovakav pristup u načinu rješavanja. Naravno, i punu saradnju nadležnih tijela, koja rade na kvalitetnim pripremama, političke podrške i ovakvim činovima, gdje ćemo sve to što su otvorena pitanja, izazovi ili neki problemi, koji ponekad znaju da se bespotrebno multiplikuju, stvoriti preduslov za kvalitetniju i mnogo bolju zajedničku saradnju. Ne završavaju se mnoga pitanja na administrativnim i državnim granicama, mnoge stvari su nešto što se mora gledati u kontekstu zajedničkog rješavanja problema“, naglasio je Odalović.

I Odalović je kao i Osmanović izrazio nadu da će se u što skorijem roku ponovo intenzivirati razgovori između Srbije i BiH o rješavanju graničnih sporova.

BiH i Crna Gora su 25. augusta 2015. godine u Beču potpisale sporazum o granici, a sada komisije intenzivno rade na implementaciji tog međunarodnog ugovora.

Potpisivanjem protokola o određivanju tromeđne granične tačke između BiH, Crne Gore i Srbije stvoriće se pravni okvir za materijalizaciju i označavanje navedene tromeđne tačke. Time se završava još jedna neophodna faza u konačnoj demarkaciji državne granice između BiH, Srbije i Crne Gore, a sve u skladu s propisima unutrašnjeg zakonodavstva te tri susjedne države, kao i u skladu sa međunarodnim pravom, prenosi Anadolija. 

Tromeđna granična tačka između BiH, Srbije i Crne Gore biće označena na tromeđi katastarskih opština Đakovići/Zaborak (BiH), Sočica (Srbija) i Povlače (Crna Gora) i nalazi se na mjestu zvanom Zelena Glava. Biće obilježena na terenu postavljanjem odgovarajuće tromeđne granične oznake, što će podjednako finasnirati sve tri države. Tri najveća grada u blizini tromeđe su Čajniće (BiH), Priboj (Srbija) i Pljevlja (Crna Gora).

 

(Novi.ba/Agencije) 

 

 

 

Ne propustite