MINISTRICA ZDRAVSTVA USK ZA NOVI.BA: Među migrantima u Bihaću narkomani, HIV pozitivni, zaraženi hepatitisom B i C, brojni i fizički napadi na doktore i volontere

Bosna i Hercegovina
MINISTRICA ZDRAVSTVA USK ZA NOVI.BA: Među migrantima u Bihaću narkomani, HIV pozitivni, zaraženi hepatitisom B i C, brojni i fizički napadi na doktore i volontere
Da je situacija u Bihaću, u kojem se trenutno nalazi oko 8.000 migranata, krajnje alarmantna, potvrdila nam je ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK), Nermina Ćemalović. Osim zdravstveno-epidemiološke situacije koja je jako loša, tu su i stalni fizički napadi migranata na volontere i doktore te je zabilježen slučaj silovanja mentalno oboljele djevojke i napad na volonterku kojoj je polomljena ruka.

Da je situacija u Bihaću, u kojem se trenutno nalazi oko 8.000 migranata, krajnje alarmantna, potvrdila nam je ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK), Nermina Ćemalović. Osim zdravstveno-epidemiološke situacije koja je jako loša, tu su i stalni fizički napadi migranata na volontere i doktore te je zabilježen slučaj silovanja mentalno oboljele djevojke i napad na volonterku kojoj je polomljena ruka. 

nermina-cemalovic-3

Foto: Normala.ba

- U prihvatnim centrima "Biri" i "Miralu" evidentirano je nekoliko migranata zaraženih virusom HIV-a, hepatitisom B i C te aktivnom tuberkulozom pluća. Imamo čak i slučaj silovanja djevojke, koja ima blažu mentalnu retardaciju, od strane migranta koji je HIV pozitivan. Tada je urađena opsežna trijaža, testiranje i izolacija migranta u kantonalnoj bolnici, nakon čega je prebačen u infektivnu bolnicu u Sarajevo - kazala je ministrica Ćemalović u izjavi za Novi.ba. 

Većina migranata, kaže, iako budu smješteni u kantonalnu bolnicu u Bihaću, često je samovoljno napuštaju i odlaze u privatni smještaj, gdje ne postoji mogućnost nadzora i daljnje kontrole liječenja

- Kada su u pitanju bolesti, zabilježen je i jedan slučaj meningitisa, kada je nažalost, došlo do smrti oboljelog migranta. Imamo mnogo slučajeva gnojne angine, više slučajeva akutnog enterocolitisa, odnosno upale crijeva, zatim brojne infekcije kao što su herpes zoster - virusna infekcija koju uzrokuje Varičela, tu su i brojni slučajevi MRSA-e, kao i bakterijske kožne infekcije Erizipela ili crvenog vjetra... - navela je ministrica. 

Upozorila je na epidiomiološku i higijensku situaciju za koju kaže da je alarmantna i zabrinjavajuća te da se svakim danom sve više usložnjava. 

- Da ne spominjem velike razmjere svraba, odnosno šuge, u Biri je dosada evidentirano 800, u Biralu 600 slučajeva zaraženih, a svaki dan ih je sve više. Od 2.000 migranta u centru Bira imamo 800 zaraženih svrabom, a jako je teško riješiti taj problem kada imamo u vidu proceduru liječenja ove kožne infekcije. Zaraženi se trebaju tri dana mazati kremama, kupati, presvlačiti kompletnu posteljinu i garderobu, a to je teško u tako neuslovnom centru. Ima i slučajeva vašljivosti, s tim da je taj problem malo lakše riješiti - kazala je. 

cen

Prihvatni centar "Bira"/Foto: usnovosti.ba

Kantonalna bolnica "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću nema dovoljno kapaciteta za rješavanje navedenih brojnih problema te je ministrica, zajedno s ostalim predstvnicima USK-a, jučer na sjednici u Sarajevu zatražila pomoć zastupnika Federalnog parlamenta.  

- Nemamo dovoljno kapaciteta ni za domaće stanovništvo u kantonu, a da ne govorimo o migrantima. Želimo povećati broj soba, kreveta i za migrante i naše pacijente - istakla je. 

Ćemalović je, osim higijensko-zdravstvenog, ukazala i na problem u pogledu sigurnosti u Bihaću, koji je nakon dolaska ogromnog broja migranta, postao grad čiji se stanovnici plaše za svoju bezbjednost. 

- Migranti se nalaze na svakom kvadratnom metru u Bihaću. Bihać i Kladuša su nam najveći problem. Nisu nam problem prihvatni centri "Sedra" i "Borići" gdje se nalaze porodice s djecom i maloljetnici bez pratnje. U "Biri" je 80 posto mladića od 18 do 30 godina, koji su većinom iz Afganistana, Pakistana, Irana, Iraka...najmanje ih je iz Sirije. To su ekonomski migranti - kazala je. 

bbb

Foto: Stav.ba

Ovo što se dešava u Unsko-sanskom kantonu ona smatra nedopustivim. Budući da državne institucije nisu reagirale, tražili su podršku od Parlamenta Federacije BiH te je na sjednici usvojeno pet zaključaka. Jedan od njih se odnosi na Vijeće ministara, koje, ističe Ćemalović, treba napraviti strategiju upravljanja migrantskom krizom u BiH. 

U razgovoru za Novi.ba ukazala je i na činjenicu da u Bihaću ima i veliki broj migranata koji su ovisnici o drogama ili različitim vrstama lijekova. 

- Ministarstvo je zbog toga uputilo dopis svim apotekama da ne smiju izdavati bilo kakve vrste takvih lijekova koji izazivaju ovisnost bez recepta. Migranti imaju samo neke kartice sa slikama i sumnjivim podacima, što je neprihvatljivo - naglasila je. 

I pored brojnih problema s kojima se suočavaju, ministrica USK-a kaže da Bihać i ovaj kanton definitivno ima empatiju prema porodicama s djecom, maloljetnicima bez pratnje, kao i ostalim kategorijama izbjeglica. Međutim, upozorava da je broj krivičnih djela jako povećan.

- Migranti čak kradu i auta koja im služe samo za prevoz do granice, nakon čega ih ostave. Ulaze u stanove, a roditelji se boje djecu pustiti u dvorište da se igraju, ili ih vode do škole i nazad, jer su migranti često agresivni - navela je još neke od problema. 

Ćemalović je na jučerašnjoj sjednici Federalnog parlamenta govorila i o slučaju djevojke volonterke, koja je migrantima dijelila hranu, a oni se nasrnuli na nju i slomili joj podlakticu. Spomenula je i slučaj masovne tuče u kantonalnoj bolnici u kojoj je učestvovalo oko 300 migranata koji su napali osoblje bolnice. 

- Oni su bili pod uticajem narkotika i definitivno neuračunljivi. Napadali su doktore koje je policija morala štititi. Napadaju doktore koji im pokušavaju pomoći ili one koji im pružaju hranu...definitivno u ovoj kategoriji migranata ima svega i svačega - rezignirano je zaključila naša sagovornica. 

migrantibira-bihac-640x384

Prihvatni centar "Bira"/Foto: TV1

Ne propustite